Sista av Go vegan

Förra veckan var det veganvecka hos Malou efter tio. Summering av de första programmen har gjorts tidigare men ville även ge lite återkoppling på de sista också även om det nu är några dagar sedan. 

I det näst sista programmet av ”Nej till kött. Go vegan!” var designern Bea Szenfeld och Teddybears sångare Patrik Arve på plats. Patrik är ingen hälsovegan utan hävdade att han äter en massa skit och tycker att det vore bra om folk kan förstå att man kan äta ”allt” även om man äter veganmat. Precis vad Mattias var inne på i föregående program

Ska vi ha vår planet kvar så måste vi dra ner på köttet. Animalier står för en så stor del och samtidigt är det så enkelt att bara dra ner på det. Patrik var inte blyg i sina uttalanden utan menade att det är skandal och att han skäms över att vara människa varpå Malou sa att de då borde haft någon representant från köttindustrin men de ville inte komma… 

Patrik säger otroligt mycket bra saker, riktigt viktiga och intressanta och detta på ett underhållande sätt. Så in och kolla det avsnittet där Bea även tipsade om skor och kläder som är djur och klimatvänliga. 

Bild från Malou efter tio, skor från Green Laces


Miljöaspekten var i fokus i avslutande delen där Gunhild Stordalen, läkare och forskare var på plats och förutom miljön påpekade även vikten av den hälsopåverkan som köttet har. Kosten är en så stor faktur till hälsan, större än tobak. 

Många känner sig maktlösa inför klimathotet och såklart är det så att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Klassiskt uttalande som hon påminde oss om. Intressant också att höra om hur till synes små förändringar kan göra stor skillnad. De har fått 20 procents minskning av matavfall tack vare byte till mindre tallrikar på sina hotell. Det sorgliga faktumet att folk uppenbarligen inte har respekt för mat utan slänger hur som helst utan betänkligheter. 

Om 80 procent av befolkningen avstår från kött ett par dagar per vecka så blir det större effekt än om några få gör det jämt. Så det är upp till oss alla att verkligen se till att göra ändringar i kosten nu. Det räcker att de är små som start, många bäckar små… 

Så nej, alla måste inte bli veganer men om fler tänker till och tar sitt ansvar så kommer vi på rätt väg. Därför är uttalanden som det Johannes Brost vräkte ur sig som svar på Malous fråga direkt tragiskt: ”Aldrig i livet! Jag älskar att köpa närodlat kött”. Som sagt, att alla köttätare ska bli veganer över en natt är inte vad jag varken frågar efter eller tror men med ansvarsfrågan gällande miljön borde inte sådana kommentarer förekomma. Säg att du gillar kött om det verkligen är så, men dra ditt strå till stacken genom att minska på konsumtionen och berätta om det för att sprida det budskapet istället. 

Å andra sidan kanske det är något vegetariskt och ekologiskt han pratar om. ”Närodlat kött”. Har han något labb i närheten som odlar det eller vet han helt enkelt inte att kött är djur? Levande individer alltså? Ridå. 

Lämna ett svar

%d