Vegetarisk och vegansk ost

Ost är en sak som många laktovegetarianer hävdar är anledningen till att de inte blir vegetarianer. Jag förstår det, ost är en fantastisk produkt. Förutom att det finns en massa sorter som är underbart goda på en enkel smörgås så förgyller ju ost mat väldigt fint.

Alla vegetarianer vet hur sorgligt det är att äta pizza utan ost… Trist är bara förnamnet men så behöver det inte vara längre. Det kommer hela tiden produkter, restauranger och butiker som gör det så mycket roligare.

Astrid och aporna och Vegusto har massor av olika sorters ost och de börjar även bli väldigt lättillgängliga. Jag ser dem i var och varannan matbutik numer vilket är otroligt trevligt. Olika smaker och konsistenser som passar för olika ändamål.

Som pålägg finns det flertal olika smaker att välja på. Personligen föredrar jag en enkel variant, som jag tror kan jämföras med Herrgårdsost eller liknande. Det är Jeezly original som även finns med olika smaksättningar. Även mjukost finns i en del varianter, bl.a Tofuttis Cream Cheese, Oatly har en, På Mackan och flera smaker från redan nämnda Astrid och Aporna.

Mjukost Oatly

Den pizzavänliga varianten Jeezly perfekt pizza är just vad den heter; funkar perfekt för mat och att smälta. No-Moo smältost är i mitt tycke något godare i smaken men Jeezly har en bättre och mer lätthanterlig konsistens. No-Moo är lite kladdig och är inte lika enkel att riva. Tips för att få det att fungera bättre är att frysa in osten, i lätt fryst skick går det mycket lättare att få till riven ost och inte bara kladdiga klumpar som det annars lätt blir.

Idag har inhandlats en mozzarellaost, första gången någonsin. Ska bli intressant att testa, ser ofta recept som låter goda med mozzarella i så jag tänkte att jag måste slå till när jag såg den på hyllan idag. Återstår att se om det är något för mig, om den är lik animalisk dito kommer jag dock inte kunna förtälja då jag inte har en aning om hur den är så jag har inget att jämföra med. En helt ny bekantskap alltså.

Uppstickaren Ultuna Mejeri gör veganska och ekologiska dessertostar och färskostar av ingredienser från växtriket med hjälp av gamla metoder som syrning och lagring.

Så ni som inte vågat, kommit er för eller kanske inte vetat om hur stort utbudet av vegetarisk ost är, testa en nästa gång. Förutom redan nämnda leverantörer finns även t.ex. Wilmersburger och Risella. Har ni andra tips eller favoriter så dela gärna med er!

9 kommentarer på “Vegetarisk och vegansk ost

  1. Jag gillar också Jeezly. Särskilt eftersom den inte bara är vegansk, utan också sojafri. PERFEKT i min familj – som dock inte äter överdrivet mycket ”ost”. För dyrt… Särskilt om man jämför med komjölksbaserad ost (som vi heller inte äter, vi käkar ju växtbaserat) som kostar typ 1/4 så mycket på extrapris (och veganosten är aldrig på extrapris, uäääää!).

  2. Ja, det är toppen att den även är sojafri! 🙂
    Jo, det är ett gissel att det ska vara så dyrt med veg-ost. Eller snarare att det är så billigt med ko-ost. Tänk om veg-alternativ kunde få samma stöd som mjölkindustrin…

  3. Pingback: Recept på morotskaka, vegan | Vego Eco

  4. Pingback: Frukosten, den heliga klimatboven | Vego Eco

  5. Pingback: Vilka mjölkfria mejeriprodukter vill du ha? | Vego Eco

  6. Pingback: Vegetarisk bönlasagne med "skinka" | Vego Eco

  7. Pingback: Veganskt som ny norm | Vego Eco

  8. Pingback: Taco som passar alla | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: