"Propagandan ska upphöra"

Mjölk hälls i ett glas från en glastillbringare

Med risk för att en börjar tröttna på snacket om mjölk så tänkte jag ändå komma med ännu ett inlägg om detta. Även om en tycker att det blivit lite för mycket senaste dagarna så är det bra och viktigt att ämnet tas upp. I så många år har mjölkindustrin fått härja fritt med sin propaganda och nu har den äntligen börjat ifrågasättas. 

I går publicerade SVT Opinion min replik gällande stämningen av Oatly. För en vecka sedan publicerade de min debattartikel som LRF sedan skrev ett i mina ögon mycket märkligt svar på. På eftermiddagen deltog jag i en chatt med anledning av repliken och är glad över att det känns så sansat mot hur det varit många gånger tidigare. Tyvärr tycker jag att det har kastats elaka kommentarer – från båda håll – ibland men att man nu ändå är villiga att ta upp sin åsikts fördelar och debattera om det. Bra, om vi inte pratar så är det knappast möjligt att komma vidare i frågan. Så tack ni som var med!

Mjölkdebatten fortsatte sedan i morse. I Nyhetsmorgon var Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och Karin Bojs, vetenskapsjournalist inbjudna för att kommentera studien som publicerades igår där man pekade på resultat som visar att mjölk kan orsaka tidigare död bland annat.

Åsa började med att säga att deras slutsats är att dricker man måttligt så ska man inte behöva följa forskningen utan den är bra för dem som jobbar med det för att ge bättre råd och titta på samlad forskning. Men inget för vanligt folk alltså. Är inte det lite nedvärderande? Vidare säger hon att det räcker med en konsumtion på en halvliter mjölkprodukter per dag, det är en måttlig mängd och det finns ingen anledning att konsumera mer än så. Nej, verkligen inte.

Karin säger att det inte är så enkelt att mjölk är bra och skyddar mot benskörhet. Studier visar att man inte alls får mindre benbrott, snarare risk för mer. Hon påpekar att det viktiga buskapet är att vi ska sluta föra propaganda för att folk ska dricka mjölk, att ge sken av att det skulle vara det enda sättet att få i sig kalk. Att Livsmedelsverket hänvisar till att man får i sig rekommenderad mängd kalk om man konsumerar mjölk är något som hon menar ska skrivas om snarast. Det finns många andra sätt att få i sig än via komjölk och det borde alltså inte alls hänvisas till att just mjölkprodukterna ska lyftas fram som källa.

Hon är väldigt tydlig med att rekommendationerna som hänvisar till komjölk ska tas bort vilket är bra, hoppas att så också sker. Livsmedelsverket borde stå som en neutral rådgivare och inte springa mejeriernas ärenden. ”Det viktiga är att propagandan ska upphöra”. Verkligen! Tack för de orden Karin!

En kommentar på “"Propagandan ska upphöra"

  1. Pingback: Mjölk vs havre – countdown | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: