Kött med smitta

Skivat kött i rader

I går presenterade DN en undersökning som visar att MRSA-bakterier finns i våra köttdiskar. Smittan finns i kött som kommer från Danmark och Tyskland. Länder med en storskalig köttindustri där uppfödningen är ovärdig och stora mängder antibiotika används för att upprätthålla den.

Jag hade gärna sett att de hade testat lika många prover från svenskt kött för att få en lite mer rättvis bild. Antibiotikaanvändningen är lägre i Sverige än i andra länder men att ha så mycket färre tester på det svenska köttet är ändå lite märkligt.

Även om en inte behöver vara rädd för att bli smittad av MSRA vid konsumtion av smittat kött som tillagats så handlar det om så mycket mer än så. Den enorma köttkonsumtion som vi har kommit upp i har framkallat en industri där pengar och effektivitet styr och moral och etik helt lagts åt sidan. Djur föds upp under fruktansvärda omständigheter och sättet att hålla maskineriet igång heter antibiotika. Det är där hälsoproblemet ligger, utöver det djurrättsliga som är under all kritik.

Att blunda för vad en stöttar genom att köpa kött, och i synnerhet importerat sådant, är allvarligt för alla. Precis som en del butiker till exempel helt har tagit bort besprutade bananer kan vi om efterfrågan blir lika stor på den animaliska sidan kunna se en förändring. Även om en vill skylla på industrin och dess pengahunger så kan man inte helt förneka konsumentens roll i det hela.

Priset har bidragit till köttnormen

Under en tid har priset varit avgörande men samtidigt har allt fler fått det bättre ställt och med det börjat leva efter den märkliga normen att man skall att äta kött. Detta har bidragit till en utveckling som nu kulminerat i en ovärdig hantering av djur där det bara i Sverige slaktas 2,5 miljoner – MILJONER – grisar varje år. Tänk er denna enorma mängd individer. Det är mer än dubbelt så många personer som bor i Stockholm som dödas – varje år.

Uppfödning av djur sker under trånga förhållanden och djurens tillväxt ska vara snabb, antibiotika ges därför systematiskt för att hålla liv i så många djur som möjligt. Denna användning gynnar antibiotikaresistens och jag tror inte någon, inte ens köttätare, vill tillbaka till tiden innan vi hade antibiotika då folk dog av sjukdomar som idag inte skapar någon större oro.

Köttkonsumtionen har ökat kraftigt under senare år trots att man vet att det är en av de värsta miljöbovarna, djur föds upp under fruktansvärda omständigheter och det är även ur hälsoaspekt ett dåligt kostval. Så hur kommer sig denna ökning? Rädsla och hot är inte något jag tror fungerar för att få folk att ändra sina vanor men kan antibiotikaresistens åtminstone få några att tänka till och ändra sitt kostval så vore det ändå bra.

Att subventionera en bransch som orsakar så stor skada är fortfarande något jag inte kan förstå. Och att man dessutom låter industrin åla sig fram genom kryphål för att ändå kvittera ut subventioner är anmärkningsvärt. När ska konsumenter och politiker vakna? Inte för sent hoppas jag, men börjar bli rädd att det redan är det. Att politiker enbart ser till industrins bästa och kortsiktiga lösningar istället för att driva en linje som borgar för en klimatvänligare framtid där vår hälsa inte står på spel är tragiskt.

Jag vill inte känna att framtiden är dödsdömd på grund av en sjuk animalieindustri men så länge folk köper detta och politiker blundar så är det dessvärre vad jag är rädd för. Men man brukar ju vakna ur en mardröm – innan det är för sent. Låt oss hoppas att det är så även i detta fall.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: