Stämning ger uppsving

Svensk Mjölks stämning av Oatly fortsätter i en följetång som nog inte var helt vad de väntat sig. I veckan som passerat höjde Svensk Mjölk sin bankgaranti och lämnade in nytt yrkande för interimistiskt förbud men även denna avslogs av Marknadsdomstolen. Men samtidigt som de hävdar att Oatly använder sig av formuleringar som är vilseledande anser många att det är precis vad Svensk Mjölk själva gör. Att de hävdar att mjölk är klimatvänligt med hjälp av en egenfinansierad studie kallar Oatlys vd Toni Petersson för akademiskt självmord.

Detta gäller ju även hälsoaspekten där man år efter år  tutat i oss att mjölk är ett väldigt nyttigt livsmedel men som nu ifrågasätts. Den nyligen publicerade undersökningen som visade på motsatsen gjorde att mjölkdebatten blev allt hetare och undersökningen har försvarats senare. Epidemiologen Axel Carlsson menar att den är väldigt välgjord och säger att det finns en parallell mellan mjölk och tobak. Kanske inte ord som mjölkindustrin vill höra. Den som hävdar att den säljer nyttiga produkter vill väl helst inte bli jämförd med tobak i första taget.

Direkt jag hörde om denna stämning hoppades jag att det skulle hjälpa till att uppmärksamma allmänheten om vad mjölk verkligen är, något som man uppenbarligen inte tänker på. Oatlys kaxiga formulering som ifrågasätts som säger att det är dryck för människa borde kunna väcka någon och min förhoppning verkar ha gått i uppfyllelse. Bloggaren Kim blev det och berättar i ett inlägg som blivit mycket delat hur hon gått över till havre efter stämningen. Och hon är inte ensam, Oatlys försäljning rapporteras ha gått upp 15 – 20 procent de två veckorna som följde på stämningen jämfört med veckorna innan. Så Svensk Mjölk verkar ha gjort sig själva en björntjänst och bjudit Oatly på gratis PR. 


Så får vi nu vänta på nästa rond. Under tiden hoppas jag att ni som inte testat vegetabiliska mjölkprodukter istället för kodito gör det. Att göra soppa med havregrädde, glass med sojagräddesmoothie på kokosdryck etc går precis lika bra om inte bättre. Vid de tillfällen ni använder mjölk, grädde, smör etc så är det bara att ta samma typ av produkt men istället baserad på t.ex. havre eller soja. En enkel förändring som är snällare för miljö, djur och din egen hälsa.

 

3 kommentarer på “Stämning ger uppsving

  1. Pingback: Aktivitet bland vegetabiliska drycker | Vego Eco

  2. Pingback: Mjölk vs havre – countdown | Vego Eco

  3. Pingback: Nyårskrönika 2015 | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: