Fet och sjuk

Nyår närmar sig och därmed börjar nyårslöften att hagla och som så ofta handlar de om hälsosamma sådana. Viktnedgång och ökad träning. Det är förstås bra om de som lever osunt försöker komma in på en bättre väg, ett stillasittande liv med ohälsosam kost orsakar onekligen ohälsa. 

För att komma igång med nya vanor kan behöva en liten knuff och är nyårslöftet ett sätt så är ju det bra. Andra tar till dieter och hittar sätt för att snabbt gå ner i vikt. Ett sätt som det talats en del om är att detoxa för att rensa kroppen, för att bli ren på insidan. Samtidigt hävdas på andra håll att det är ren bluff, ingen dryck gör så att du rensar kroppen utan det sköter kroppen själv. 

Att juica är en variant av detta och är inte något reningsverk men ser man juice som kaloriintag så är faktum det att man här får i sig kalorier som är nyttiga utan att för den skull se det som en rening utan en ändring av kostintaget. Kött och andra animalier är något som kroppen inte behöver få i sig medan man däremot mår bra av grönsaker och frukt. Detta är något som man med tydlighet visar i filmen Fat, Sick & Nearly Dead

Filmen är inte något mästerverk men är med sin tydliga enkelhet ändå intressant att se (men det kanske räcker med första halvan). Man får i filmen följa Joe Cross som med stor övervikt och följdsjukdomar tar sig för att börja juicefasta för att komma igång ordentligt med sin viktnedgång och livsstilsändring. 

Att enbart leva på juice kan ju låta klent men gör man den på massor av nyttiga grönsaker så får man i sig väldigt mycket näring, bara i annan form. Mikronäringsämnen hittas fräst i vegetabilier; grönsaker, frukt, bönor, nötter och frön. Makronäringsämnen är allt annat. Vegetabilier är bra och billiga, bygger muskler och håller dig fri från förkylningar. När man äter grönsaker så tar de upp mycket volym och kroppen blir full av näringsämnen vilket hindrar suget efter mer kalorier. Man äter idag på tok för mycket bearbetad mat och animalisk föda. Vi blir lidande för att vi inte äter tillräckligt med naturliga råvaror. 

Så varför ska man dricka grönsakerna då kan man undra, varför inte bara äta dem som de är? Om du gör juice av dem så får du i dig mycket mer än vad du orkar äta. I en juice går det i så mycket, vilket kan låta motsägelsefullt när man kanske vill dra ner på intaget men här förtydligas därmed att det knappast är mängden utan vad man äter som är avgörande för hur man mår. Om man dricker grönsakerna får man i sig massor av mikronäringsämnen, de absorberas snabbare eftersom det är en vätska. Det är ett snabbt och enkelt sätt att ge kroppen en stor källa av hälsosamma näringsämnen. 

Fastan kan även vara ett sätt att omskola dina smaklökar för att vänja dig vid att äta mer hälsosamt i längden. För det är ju hur du lever långsiktigt som är avgörande för om du kan få permanenta hälsoförändringar. Att slippa äta mediciner dagligen för att leva är ju fantastiskt. Att leva på ett så destruktivt sätt att du orsakar sjukdomar som kräver mediciner finns det ju inget gott med (förutom för alla som tjänar pengar på medicinerna), men ännu sämre blir det ju att medicinerna i sig ofta orsakar andra besvär som i sig kräver andra mediciner. Så har man hamnat i medicincocktail där det inte är ovanligt att man tar en mängd olika sorter dagligen för att klara sig. Ett tag.

Ur detta perspektiv visar filmen på ett tydligt sätt hur stor inverkan kosten har och hur onödig medicin kan vara. I många fall är åkommorna vi äter medicinen för självförvållade och kan därmed även återställas om vi ändrar vår livsstil. Så varför inte göra ändringen innan det är för sent? 

Jag har ingen juicer men blir faktiskt sugen på en, att kunna få i sig så stora mängder grönt genom några glas juice lockar verkligen! Titta på filmen för inspiration och kunskap, finns att köpa på filmens sida eller på Netflix. 

2 kommentarer på “Fet och sjuk

  1. Nu har han också gjort en uppföljare. Inte sett den än dock så kan inte lova att den är lika bra som första och vet inte om man kan se den annat än på det amerikanska utbudet på Netflix, men den dyker nog upp så småningom.

  2. Tack för tips! Såg också något om det men inte heller hunnit se ännu. Ska bli intressant när det väl blir av.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: