Den veganska regissören

Ni som precis som jag är intresserad av film och fantasy vet att den fantastiska boken Cirkeln snart kommer att ha biopremiär. Filmen har varit på gång länge men efter havererade samarbeten lades det hela på is ett tag och räddningen kom via Ludvig Andersson som tillsammans med Benny Andersson förvärvade rättigheterna och började producera filmen. 

DN sätter i en artikelserie några personer i rampljuset som kommer att ta stor plats under året och en av dem är filmens regissör Levan Akin. Förutom den trevliga läsningen om filmprojektet så får en i dagens reportage en fantastiskt fin bonus: Levan pratar om att han är vegan då han anser att vi inte har rätt att missbruka andra varelser som känner som vi gör. Han säger att slakterier är helvetet och tar upp mjölkindustrins fruktansvärda press på kor där de tvingar fram tiofaldiga mängder mjölk mot vad som är naturligt. Tills kon är helt slut. En produkt. Väl talat!

En annan sak är även hälso- och miljömässiga skäl vilket påtalas i tid och otid här på Vego Eco. Vinsterna med vegetabilisk kost är stora på dessa områden och Levan påpekar att inte ens elitidrottande personer måste äta kött för att få i sig tillräckligt med protein. Något som det verkligen är hög tid att folk börjar förstå.

Vegetabilisk kost borde hanteras på politisk nivå menar han men säger samtidigt att det är känsligt att säga åt folk vad de ska äta. Och så är det, få saker kan röra upp så mycket känslor och åsikter som kostval. Med filmen i antågande kan jag inte annat än hoppas på en förträfflig film där fans som ännu inte förstått vegetariska valets förträfflighet får upp ögonen för det tack vare Levan.

Filmen Cirkeln, regisserad av Levan Akin, har premiär den 18 februari. Can’t wait!

Lämna ett svar

%d