Recept veganska semlor

Klassisk semla på ett bord med en sil med florsocker i bakgrunden

För varje år som går kommer det nya sorters semlor. Men den gamla klassiska varianten är ändå den godaste.

De flesta har säkert något gammalt recept och även om man vill börja äta mjölkfritt eller veganskt så är det ju bara att använda en växtbaserad mjölk och fortsätta med sitt gamla recept. Detta är nog sånär som på detaljer det vanligaste för grundrecept på semlor, vilken mjölk man vill ha är en smaksak men jag tycker havre är den som blir bäst.

Två semlor på ett bord som det strös florsocker över

Grundrecept, ca 15 st beroende på storlek
125 gram smör/margarin (mjölkfritt)
4 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
ca 1,2 liter mjöl
grädde till pensling

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli ljummet. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör ut jästen och häll i resten av degvätskan tillsammans med resterande ingredienser. Kör i maskin i minst fem minuter till en smidig deg. Täck över och låt jäsa en timma.

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i bitar och forma till runda bullar, lägg dem på plåt för att jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med grädde och grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler.

Ingredienser semlor
200 g mandelmassa
inkråm från semlor
ca 0,5 – 1 dl mjölk
3 dl grädde (min favorit Alpro Airy Creamy)
florsocker

Vispa grädden riktigt fluffig, använder du växtbaserad så brukar högsta hastighet på vispen i fem minuter vara att rekommendera. Skär av lock på semlorna och ta ur lite av inkråmet och blanda tillsammans med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk och rör ihop till den konsistens du tycker är lagom fast/lös. Klicka ut madelmassesmeten på semlorna. Spritsa eller klicka ut grädden och lägg på locket. Pudra över florsocker, sedan är det dags för fika!

Klassisk semla på ett bord med en sil med florsocker i bakgrunden

SparaSpara

SparaSpara

3 kommentarer på “Recept veganska semlor

  1. Pingback: Veganska semlor - 5 galet goda varianter - Vegobox

  2. Pingback: Semlor i stora lass | Vego Eco

  3. Pingback: Stans bästa semla är vegansk | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: