Är mjölk, ost och ägg vegetariskt?

Vegobullar i en panna sett uppifrån, grönsaker nedanför, ovanför

Vad betyder egentligen vegetariskt? Skiljer sig vegetarisk mat från vegansk? Detta är frågor som många veganer stångas med. Vad folk äter eller inte äter har gett upphov till många olika benämningar och ordet “vegetariskt” används i allt fler sammanhang, även om det handlar om animalisk kost.

Enligt en SIFO-undersökning, gjord på uppdrag av Orkla Foods Sverige, så är det tydligen åt det hållet vi går. Där menar två av tre svenska konsumenter att mejeriprodukter och ägg kan ingå i vegetarisk mat. Själv är jag inte av den åsikten men kan leva med det. Vad som vore det allra mest efterlängtade är att det kunde råda någon slags enighet om det. I dagsläget är det otydligt och som sagt, många benämningar används och mat som är långt ifrån vegetarisk anges som det.

Vad får kallas vegetariskt?

Idag finns det ingen lagstadgad definition på vilken typ av mat som får kallas vegetarisk. Dock så har Reklamombudsmannen gjort det tydligt genom tidigare dom att det som inte är vegetariskt inte ska få benämnas som det. Så det borde vara solklart kan en tycka men ändå så använder olika myndigheter och organisationer sig av olika definitioner.

– Att det inte finns någon gemensam definition försvårar för konsumenterna när de ska göra medvetna val. Vi hoppas att resultatet av den här undersökningen ska ge kunskap om vad konsumenterna själva tycker så att vi får en tydlig enhällig definition som lever upp till konsumenternas förväntan på vad som är vegetariskt respektive veganskt, säger Cecilia Franck, presschef på Orkla Foods Sverige.

Håller med, det vore verkligen skönt.

Undersökningen som har gjorts visar att 85 procent av svenska konsumenter anser att vegetarisk och vegansk mat skiljer sig åt. En övervägande majoritet anser att skillnaden på veganskt och vegetariskt är att även mejeriprodukter, ägg och honung utesluts i en vegansk kost.

Skillnader på folks syn på vegetarisk kost

Det visar sig att det även finns en stor skillnad på vad uttalade vegetarianer och veganer äter, där veganer utesluter fisk och andra animalier utöver kött i mycket större utsträckning än vegetarianer. Självklart kan tyckas. Så här ligger det till enligt undersökningen:

Vad ingår i vegetarisk kost enligt svenska konsumenter?
(förutom grönsaker, frukt, rotfrukter, baljväxter, soja-, havre- och mandeldryck)
Andel konsumenter som svarade att ingrediensen ingick i procent:

Honung 80%
Köttsubstitut (sojaprodukter och dyl) 80%
Kvarg, keso 72%
Yoghurt, fil, drickyoghurt 70%
Créme fraiche, grädde, gräddfil 70%
Ost 68%
Mjölk 68%
Ägg 60%
Animaliska tillsatser 14%
Gelatin 13%
Fisk 11%
Fågel 3%

Intressant detta, frågan är om det kan gå att nå någon slags enighet. Det skulle onekligen underlätta.

Jag har även skrivit en del om detta med olika benämningar och syn på orden i en tidigare text, den kan du läsa här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: