Minskning av köttkonsumtion

Idag presenterades siffrorna för hur marknaden för kött såg ut i Sverige 2014. Glädjande kan man läsa att den totala köttförbrukningen minskade med 0,7 procent förra året. En väldigt liten siffra men med den kötthets som varit senaste åren så får man väl vara glad för det lilla. 

En annan positiv sak är att importen av griskött minskade totalt med nästan sju procent och den var störst från Danmark och Tyskland. Låt oss hoppas att detta är en ny trend. Köttkonsumtionen behöver för vårt klimats skull (och djurens givetvis!) minskas drastiskt och om de som ännu anser sig tvungna att äta andra individer väljer svenskt så har vi lite att vinna där. Sverige har hårdare djurskyddsregler och använder långt mindre antibiotika än andra länder så att välja svenskt borde vara helt självklart. 

Lika självklart kan man tycka att det borde vara att välja vegetabilier men där är vi inte ännu. Med större medvetenhet om hur djur och miljö far illa och att fler lär sig laga god och näringsriktig vegetarisk kost så håller jag tummarna för att rapporten från Jordbruksverket nästa år visar på ännu större nedgång av köttkonsumtionen. Här kan du läsa hela rapporten om du vill ta del av mer info. 

Utvecklingen för svensk köttförbrukning, ur Jordbruksverkets rapport

2 kommentarer på “Minskning av köttkonsumtion

  1. Intressant, ja hoppas verkligen det håller i sig. Bra att även importene minskar.
    I diagrammet är siffrorna för 2012 lägre än för 2013 och 2014. Vet du om det finns ngn speciell anledning?

    En annan viktig sak är mjölken och dess inverkan på våra skelett med benskörhet som följd. Jag önskar att människor slutade med animaliska produkter pga att de bryr sig om djuren, men troligen är fler mer intresserade av sin hälsa. Så därför är kanske hälso- och miljöperspektiven de aspekter som är bäst att trycka på.

    Lotta

  2. Ja, hoppas verkligen! Anledningen till uppgången beror säkert på många faktorer men några av dem är ju låga priser, hajp från restauranger som satsat mkt på kött tidigare mm. Skönt om denna trend nu vänt!
    Ja, hälsoaspekten är viktig, dock är det en svår väg att gå. I debattartikeln på Metro i förrgår, http://www.metro.se/metro-debatt/anna-velander-gisslen-mjolk-ar-farligt-bade-for-miljon-och-halsan/EVHoby!KQM9JTaAL0maY/, så kan man tydligt se hur fästa folk är vid sin komjölk och minst sagt ovilliga att skippa den. Men visst vaknar somliga och sakta men säkert får man hoppas att vi kan nå en förändring.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: