Överdriven proteinhets

Sojabönor i vit skål

Protein, protein, protein. Man hör hela tiden tjatet om proteiner numer och kommer det fram att man är vegetarian kan folk gå helt i spinn. HUR får man i sig tillräckligt med protein då? Hjälp, kan väl aldrig gå. 

Jodå, dels så finns det massor av vegetariskt protein dessutom är proteinhetsen som pågår fullständigt överdriven. Vi får snarare i oss för mycket protein som det är nu, i synnerhet de som äter kött. Det är långt ifrån nyttigt att trycka i sig för stora mängder protein, framför allt animaliskt som är jobbigt för kroppen att ta hand om. Karin Bojs uppmärksammade detta i DN igår där hon tycker att det är dags att vi inser att ”nyttigt” inte betyder djupa tallrikar av protein. Vi bör istället äta mindre rött kött och charkprodukter, både för hälsans och miljöns skull.

Förra veckan hölls ett seminarium om protein som jag tyvärr inte hann gå på men Louise från Konusmentkoll var där och har gjort en summering. Hon nämner bland annat att vi på 50-talet åt 73 gram protein per person, en siffra som 2010 stigit till 112 gram. Och med den hets som exploderat senaste åren med kvarg och andra produkter som vill påskina att vi behöver bomba våra kroppar med protein så lär siffran åkt upp en bra bit till. Och med kraftfulla ord från WWF att ”Det är fullständigt ohållbart att äta så mycket animaliskt protein, kött och fisk, som vi gör. Vi måste växla till mer vegetabilier.”

Så är det minst sagt och därmed hoppas jag att hetsen skall dämpas snart och folk ska inse att det inte är några enorma mängder vi behöver och särskild den animaliska konsumtionen måste ner. Seminariet skall sändas på UR inom kort, ser fram emot det.

Vegetabiliskt protein, bättre för både miljö och hälsa än animaliskt.

6 Comments on “Överdriven proteinhets

  1. Pingback: Bönor, ärtor & linser | Vego Eco

  2. Pingback: Vegansk kvarg | Vego Eco

  3. Pingback: Att tänka på vid vegansk kost | Vego Eco

  4. Pingback: Dagens veganer är framtida hjältar | Vego Eco

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: