Debatt om mjölk och dess miljöpåverkan

Skärmdump från Metro Debatt

I går publicerades en artikel från Vego Eco på Metro Debatt där samhällets vurm för mjölkindustrin ifrågasattes. Önskan med artikeln var att få fler att tänka till angående denna dryck som så länge invaggat oss i tron att den är livsavgörande. Vilket den inte är och därmed bör ses som vilken annan kommersiell dryck som helst.

En dryck som är en av de tyngsta bärarna till negativ miljöpåverkan borde snarare åläggas en miljöskatt istället för det motsatta. Kan man inte se på möjlighet till bidrag som utgår till de som arbetar för en omställning till en vegetabilisk verksamhet som har långt mindre miljöpåverkan istället.

De kommentarer som kom in var som väntat en hel del som självfallet skrek ut sin rätt till mjölk och hur bra de mår trots att de druckit den dagligen i många år. Så kan det vara och är inget som ifrågasattes. Hälsoaspekten togs upp av anledningen att det framkommer studier som påvisar att mjölk kan ha negativ påverkan och med det sagt att vi inte måste ha mjölk, snarare tvärtom. Det är inte mjölken i sig som är nyttig utan dess näringsämnen som man få i sig på annat sätt. Därmed bör man med miljöpåverkan i åtanke kraftigt ifrågasätta mjölkens självklara roll i vårt samhälle.

Det är lite tråkigt att vissa inte ser det som en möjlighet till debatt när man läser en artikel som lyfter en fråga och istället för att påtala vad som kan vara fördelaktigt för sin egen åsikt bara klanka ner på det som sägs. Som t.ex. att vi inte ska få dricka något gott, ska man då inte få konsumera chips eller läsk heller? Jo, men de produkterna får väl inte stöd på samma sätt som mjölkindustrin? Och det är just det som är poängen, mjölk bör ses för vad den är och produceras under samma premisser som annan kommersiell dryck.

En annan märklig sak är förutfattade meningar där man blir beskylld för att stå för någon annan konkurrerande produkt som man vill kränga. Är det så svårt att tänka sig att någon utan någon annan vinning än för vårt klimat kan framföra en åsikt? Hade jag arbetat för någon konkurrent till komjölksindustrin hade det självfallet framgått.

Vi står idag inför en situation där vi har en miljöproblematik att ta itu med. Därför avslutades artikeln med att rikta frågan politiskt, när ska man se allvaret i detta och sluta dalta med mjölken? I DN presenterades idag en rapport till Naturvårdsverket där 14 miljö- och energiforskare presenterar styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser. Där nämner man mat som en av de värsta källorna och då i huvudsak från nötkötts- och mjölkproduktion. Så att mjölken har en stor roll här bör väl inte längre ifrågasättas. Istället bör man vidta åtgärder och precis som med tobak eller bensin införa styrmedel för att arbeta för en mer miljövänlig framtid.

Rapporter efterfrågades av somliga som inte vill se mjölk som något negativt för hälsan, de jag har läst nämns nedan. Vad de dock inte presenterade i gengäld var några rapporter som säger att drycken är så hälsosam. Men det behövs kanske inte efter alla år med mjölklobby? Igen då, näringsämnena i mjölk kan vi få i oss via andra produkter. Tack till er som kom med massa positiva kommentarer och hälsningar på alla håll och kanter, det uppskattas mycket!

Här är lite info som jag roat mig med att läsa tidigare:

3 kommentarer på “Debatt om mjölk och dess miljöpåverkan

  1. Tänk så svårt det är för folk att förhålla sig sakligt när avvikande OCH tankeväckande åsikter framförs. Och herrejösses varför ska man alltid tro att den som skriver har en dold agenda och vi sälja något snarare än engagerar sig för något som vi ALLA borde engagera oss i istället för att äta och klunka i oss saker som faktiskt påverkar oss alla negativt iom sin miljöpåverkan. Ska det verkligen vara så himla svårt att se längre än det egna mjölkglaset?? Igen, heja dig!

  2. Tack snälla Pia! 🙂
    Ja, visst är det märkligt? Synd att det ska vara så men vi får hålla tummarna för en förändring – sakta men säkert.

  3. Pingback: Mjölk vs havre – countdown | Vego Eco

Lämna ett svar

%d