Nya kostråd

Nu har Livsmedelsverket lanserat nya kostråd. Mycket välkommet säger de nu att man ska äta grönare i lagom mängder och röra sig. Låter det inte väldigt rimligt och vettigt?

Vad man vill med detta är att byta ut pekpinnar mot inspiration och uppmuntra till val som är hållbara för miljön utöver hälsan. Som så ofta så hör ju dessa ihop. Dra ner på animalier så bidrar du positivt både till miljön och ditt eget välmående.

Så öka intaget av grönsaker, frukt, bär fullkorn och vegetabiliska oljor är budskapet. Och minska på kött, om man nu ska äta det så välj eko men ät helst vegetariska alternativ istället. Socker och salt är också något som vi ska hålla igen på. Tips här är att använda mer örter och andra kryddor som chili, curry och citron för att ge mer smak.

Ska man vara krass så känns råden självklara men förhoppningsvis kan det hjälpa till att inspirera fler att låta grönsaker och vegetabilier ta större plats på tallriken. Välfärdssjukdomar som ökar på grund av felaktig kost är onödigt lidande för många. Man kan äta gott, både mat och fika om man väljer att ha en hälsosam grund i sin kost. Smaker behöver inte försakas.

Lämna ett svar

%d