Det ska vara lätt att vara miljövänlig

I helgen arrangerade Naturskyddsföreningen tillsammans med Kulturhuset en klimathelg där de förvandlade kulturens hem till Klimathuset. Moderatorer för det hela var Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson och skådespelaren bla.  Shima Niavarani. 

Det var ett digert program där man omöjligt kunde vara med på allt. Med filmfisningar, fikasamtal och debatter mm. fick man helt enkelt försöka prioritera. Bland talarna fanns den überhypade Johan Rockström som vid det här laget nått en form av superstarstatus. Han talade bland annat om trycket, i och med att det blåser nya vindar är opinionen viktigare än nånsin.

Arbeta på flera håll

Trevligt nog så är Sverige tillbaka på (miljö)banan igen efter tio år av tystnad. Det beskrevs en stolthet över Löfvens arbete där man nu visar tydligare styrka gällande miljöarbetet. Det är kulsprutemetoden som behövs, ”det gäller att bara spruta ut så mycket det bara går så att alla fattar att jösses vad det händer mycket nu”. Vi behöver jobba socialt, inte bara miljö utan även involvera de som arbetar för jämställdhet och sociala frågor. Allt detta hänger samman.

Svante menade att det handlar om hjärnspöken, att vi är mer rädda för klimatåtgärderna än själva klimatförstörelsen. För att råda bot på det måste vi punktera myt för myt. Och här kan det vara svårt att hänga med. Den gamla myten att försvara en dålig industri genom att lyfta annat för att komma undan, som tex oljebolag som säger att de tar ansvar för fattiga genom att leverera billig olja. Det är inte bra, att försöka gömma dåliga affärer bakom en fasad av behjärtansvärda handlingar ska inte längre få ta plats. Vidare att det bästa för att radera fattigdom inte är kolkraft utan solcellsteknologi som är både effektiv och kostnadseffektiv.

Billigare att göra rätt

Det är viktigt med medvetna val men man vet av erfarenhet att de inte kommer att penetrera mer än cirka 10 – 15 procent av befolkningen och det räcker inte, nu måste alla med. Därför måste det bli billigare att göra rätt och dyrare att göra fel. Det behöver införas straff för ohållbar produktion. Det ska inte vara kunskapskampanjer och att medvetandegöra som ska vara det viktigaste, då når man ändå inte alla. Det som behövs är att det ska vara så lätt att vara hållbar så att man är det per automatik. Alla ska alltså kunna göra rätt utan att egentligen behöva anstränga sig eller ständigt tänka på det. Man ska inte behöva vara mest påläst och uppdaterad på allt inom miljö för att ens handlingar ska vara ok.

Johan Rockström återkom till detta med att alla måste ta sitt ansvar och vikten av att ändå kunna vara innovativ och se framåt. ”En Teslaframtid är roligare än kolgruvan” som han uttryckte det. Teknik vs miljöbov. Men det betyder inte att man är miljövänlig bara för att man bedriver en mer modern verksamhet, det gäller att se över sin produktion, tänka cirulärt och som Johan påpekade, det måste gå att straffa de som inte uppfyller sina mål. En ”shame and blame-kultur”. Och med sociala medier och dagens konsumentmakt borde väl inte det vara omöjligt? Paris sun Vego Eco.com

Nej, det är dags att förenkla på alla sätt, straffa ut bovarna och här behövs starkare styrmedel och ansvar från jättarna. Med opinionen som rör sig mot en större medvetenhet borde det kunna gå framåt. Låt oss hoppas på ett stegrande intresse inför FN:s klimattoppmöte i Paris och att det utmynnar i en rejäl framgång för vår miljö.

2 kommentarer på “Det ska vara lätt att vara miljövänlig

  1. Pingback: Omställning mot hållbar framtid | Vego Eco

  2. Pingback: Hur går vi vidare efter Paris? | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: