Mjölk vs havre – countdown

Har man inte hållit sig helt borta från nyheter senaste året så bör man inte ha missat att Svensk Mjölk har stämt Oatly. Det har skrivits om det en hel del, flera gånger även här på Vego Eco vilket även utmynnade i en debattartikel.

Det handlar om några av de formuleringar Oatly började använda i samband med sin nya branding. Uttryck som ”No milk. No soy. No badness” fick Svensk Mjölk att spinna loss och istället för att ta kontakt med Oatly så gick man vägen via stämning. Med klagosång från mjölkbranschen där det ständigt oroas för dålig ekonomi kan man tycka att det är ett enormt slöseri på pengar att inte bara kontakta motparten först för att se om det går att lösa med enkom några personers arbetstimmar men icke. Här har man visst råd att festa loss hos Marknadsdomstolen istället.

Ett drygt år har gått och hundratals sidor text har producerats, advokattimmarna tickar på… Vill man följa detta och läsa mer detaljerat så har Oatly presenterat allt fint på sin sida under namnet Dålig stämning i kyldisken.

Att komjölk är ett radikalt sämre alternativ för miljön torde väl inte vara någon tvekan längre, även hälsoaspekten börjar bli ifrågasatt. Från att ha varit en livsuppehållande dryck man inte kunde leva utan, det var vad 70-talister blev itutade via propaganda i skolan, så ser man på denna dryck med helt andra ögon idag. Att branschen kan känna oro är förståeligt, men som alla branscher så bör man snarast ställa om för att följa med tidens gång, inte försöka trycka ner andra. Kan inte låta bli att tänka Kodak här. Kodak försvann då de inte ställde om till den moderna tekniken utan blev omsprungna. Det ska bli intressant att se hur det går vidare i denna stämning, både vad Marknadsdomstolen säger men även konsumenterna.

Jag hörde idag en person säga, som för övrigt varken är mjölkallergiker eller ens vegetarian, att hen verkligen önskade att Oatly vinner. Varför kan man undra, veganer må vara på havrens sida men andra? Jo, mjölkens propagandatåg genom tiderna liknar hjärntvätt. Det är äckligt, dags att vakna nu. Sagt av en köttis, inte en vegan.

Vill man läsa lite mer om mjölk, havre, hälsa och miljö så har det publicerats en del på Vego Eco tidigare, här är några länkar:
Debattartikel Metro om mjölk och dess miljöpåverkan
Uppföljning av debattartikeln på SVT Opinion
Den naturliga drycken, är komjölk verkligen ”naturlig”?
Försäljningsökning efter stämningen
Mjölkpropagandan
Är mjölk hälsosam eller hälsofarlig?

Vill man få en snabbgenomgång av hela stämningen så är det bara att läsa denna fenomenala annons från Oatly där de sammanställt vad allt handlar om. Genialiskt. TheFinalCountdown Oatly Vego Eco

En kommentar på “Mjölk vs havre – countdown

  1. Pingback: Växtmjölk eller komjölk – spelar det någon roll? | Vego Eco

Lämna ett svar

%d