Gräddtårta från barndomen

Jag har varit sugen på att testa att göra en tårta precis som jag alltid gjorde när jag var liten. Tårtvariationen var obefintlig, möjligen att garneringen kunde växla något och om bananen skivades eller blev mosad, men mer än så var det knappt. Men detta var inte jätteunikt tror jag. Många kalas jag var på när jag var liten hade ungefär samma upplägg. Var det så att alla körde på grädde, banan och frukt i sockerlag slutet av 70-talet/början på 80-talet? Jag har inte ätit dessa inlagda frukter sedan jag var liten vad jag kan minnas och tyckte det kunde vara kul att testa. När månadens sötsak nu är 70-tal fick jag en liten spark i baken och gjorde det. 

Min barndomstårta, ingredienser:
1 tårtbotten
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1 burk mandarinklyftor i sockerlag
0,75 dl hallonsylt
1 banan
vindruvor till garnering

Dela tårtbotten i tre delar. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Häll lite av spadet över första tårtbotten och bred ut sylten. Bred på ett lager grädde på undersidan av botten nummer två och lägg på detta med grädden mot sylten. Häll lite sockerlag på botten två. Mosa bananen och blanda moset med lite grädde och bred ut på nästa lager. Lägg på locket. Bred på ett tunt lager grädde ovanpå och runt hela tårtan. Låt stå kallt en stund. 
Bred på ett tunt lager grädde till och spritsa sedan något mönster och garnera med mandariner och vindruvor. 

Ett alternativ till att mosa bananen är att bre ut ett lager grädde och sedan lägga skivad banan på tillsammans med mandarinlyftor. Minns att jag gjorde denna enorma 😉 variation ibland. 

Lite roligt var det att det var dottern som spritsade tårtan denna gång och det är gjort ungefär på samma sätt som jag brukade göra när jag var liten.

Tänk på att använda en botten utan ägg och mjölk samt växtbaserad grädde om du vill att tårtan ska kunna ätas av mjölk- och äggallergiker och veganer. 

2 kommentarer på “Gräddtårta från barndomen

  1. Haha, den käner jag igen! Fast vi hade hallon istället för hallonsylt och la vindruvorna i en ring och mandarinklyftorna i mitten eller tvärtom:-). Det var nog där jag började ogilla tårta. Utom mormors tårta av nötbottnar med hallon och grädde. Kramis

  2. Ja! Så gjorde jag med ibland. Och var utsvävningarna extra stora 😉 så gjordes ringar av hallon eller jordgubbar med varannan rad av det samt vindruvor och mandariner. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: