Rågsurdegsbröd över natten

Avnjut en ljuvligt god frukost med nybakat bröd. Enkelt och så gott!

2 bröd, ingredienser:
4 dl vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
600 g vetemjöl special
100 g grovt rågmjöl
15 g (knappt en matsked) mörk sirap
10 g havssalt
 
Blanda allt utom saltet och kör i maskin 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 3 minuter. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Lägg dem i jäskorg (om du inte har jäskorg kan man lägga handduk på sidorna för att stötta upp bröden lite). Täck och ställ i kylen att jäsa över natten.
 
På morgonen, ta ut och låt jäsa i rumstemperatur 1 timma. Sätt ugnen på 250°C med plåten inne.
 
Lägg upp bröden på bakplåtspapper, snitta och in i ugnen. Grädda i 250°C i 10 minuter. Sänk till 225°C och grädda i ytterligare 30 – 35 minuter. Beroende på ugn så kan man behöva sänka till 200 grader sista 5 – 10 minuterna. Håll koll på brödet så att det inte blir bränt utan bara får fin skorpa.
 

En kommentar på “Rågsurdegsbröd över natten

  1. Pingback: Nybakat till frukost | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: