Klassiska kanelbullar

Kanelsnurror på ugnsgaller

Recept på klassiska kanelbullar, vegan, mjölkfria och äggfria. 

Klassiska kanelbullar kan väl ingen människa tröttna på? Och de som av olika anledningar vill eller måste utesluta komjölk och ägg ur sin kost undrar ibland sorgset vad de ska göra. Men det är inga problem, välj bara mjölkfria alternativ och pensla med lite olja och/eller havremjölk så har du mjölkfria, veganska bullar. Även en vegan vill väl ha bullar?

Det står bara smör och mjölk i receptet, anledningen är att det ska vara öppet för var och en att välja sort, men även för de som brukar använda animalier att se hur enkelt det är att byta till vegetabiliskt. Det är bara att välja ett annat alternativ. Det finns många sorter, vissa föredrar havremjölk, en del ris osv men ur kemikalieperspektiv så är ris ett sämre alternativ.

Recept: 
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 tsk kanel

Garnering:
havremjölk och ev lite smakneutral olja
pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och häll över lite av degspadet. Lös upp jästen och häll sedan över resten av degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Knåda degen tills den blir slät och fin, tillsätt sedan ytterligare mjöl, spar lite till utbakningen. Kör i maskin eller knåda för hand tills degen är fast och släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek.

Knåda degen ordentligt tillsammans med resten av mjölet. Dela degen i två delar, kavla ut till rektangulär form. Bred ut den ihoprörda fyllningen och rulla ihop degen från långsidan. Skär med vass kniv i delar och lägg på plåt att jäsa i ca 20 minuter.

Pensla med havremjölk, tillsätt ev lite olja om du föredrar ännu blankare bullar och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i ca 10 minuter i 250°C. Grädda dem inte för länge. Har du penslat med enbart havremjölk så blir inte bullarna alltid lika mörka, låt dig därför inte luras att låta dem vara inne länge så att de blir torra.

Kanelsnurror på ugnsgaller

SparaSpara

En kommentar på “Klassiska kanelbullar

  1. Pingback: Recept på favoriter i matsäcken | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: