Recept på vaniljglass

Glass kan man inte få nog av! I synnerhet inte på sommaren och något mer gångbart än glass att bjuda på på kalas är väl svårt att hitta.

Jag har fått en del receptförfrågningar på glass och jag gör de flesta glassmakerna från boken Glass åt alla som har recenserats här tidigare. Boken ges ut av Djurens rätt och alla recept är djur- och allergivänliga då de är både ägg- och mjölkfria. De har vänligt nog godkänt att jag delar med mig från boken. Här är recept på min favorit; vaniljglass.

Ingredienser
5 dl mjölk
3 msk majsstärkelse
1,5 dl strösocker
3 msk olja
1 – 3 krm vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde

Koka upp mjölk och majsstärkelse. Tag av från plattan när blandningen tjocknat och rör ner socker, olja och vaniljpulver. Låt kallna helt och rör därefter ner vispgrädden. Häll i glassmaskin eller ställ in i frysen.
Om du inte har glassmaskin ska du röra med jämna mellanrum (10 till 30 minuter) tills glassen börjar bli fast, cirka tre till fem timmar. Sedan den tjocknat ordentligt ska den stå i frysen i en till två timmar utan omrörning för lagom konsistens.

Vaniljglasskulor på ett fat, bredvid en glasskopa

Har du liten maskin kan du minska mjölkmängden till fyra deciliter och mängden vanilj avgör du själv hur stark du vill ha, jag föredrar två kryddmått och gör glassen på fem deciliter mjölk. Angående ingredienser så brukar jag använda havremjölk och Alpros Airy Creamy vispgrädde.

Tänk på att ta fram glassen i god tid före servering om den stått länge i frysen då hemmagjord glass blir mycket hårdare än köpt dito.

7 kommentarer på “Recept på vaniljglass

  1. Pingback: Sol med glass och rabarber | Vego Eco

  2. Pingback: Enkel glasstårta | Vego Eco

  3. Pingback: Vaniljshake | Vego Eco

  4. Pingback: Vad innehåller de livsmedel du äter? | Vego Eco

  5. Pingback: Shake som omväxling | Vego Eco

  6. Pingback: Tips i sommarhettan | Vego Eco

  7. Pingback: Glasstårta med nougatgrädde | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: