”Bäst före” blir ”Minst hållbar till” för att minska matsvinn

Matsvinn är ett stort miljöproblem som tar stora resurser helt i onödan. Att det slängs mycket mat har uppmärksammats allt mer och nu ändrar Ica datummärkningen för att minska svinnet.

Det onödiga resursslöseriet behöver gå ner och en bidragande faktor till att det slängs är den gamla stämpeln som tyvärr många stirrar blint på. Märkningen “Bäst före” kommer under hösten att relanseraras som “minst hållbar till” hos Ica. Detta för att uppmärksamma oss på vad märkningen verkligen betyder och därmed förhoppningsvis bidra till att minska matsvinnet.

Mat som förvaras rätt håller oftast längre än bäst före-datumet, trots detta är det många som slänger varan utan att varken lukta eller smaka på den. Att göra det är mycket bättre än att titta på ett datum då det inte alls säger så mycket om produkten.

Den nya märkningen kommer som start bara att finnas på fyra av Icas produkter, alla olika yoghurtsorter. Låt oss hoppas att det ändras på fler för att förhoppningsvis bidra till att få fler att använda sina sinnen och eget omdöme istället för tryckta siffror för att avgöra om maten är ätbar eller inte.

Lämna ett svar

%d