Nytt veganskt och glutenfritt alternativ till yoghurt

Nu kommer ytterligare ett vegetabiliskt alternativ till det befintliga yoghurtutbudet. Garant lanserar lupinghurt som kommer i smakerna mango, hallon och naturell.

Detta alternativ till yoghurt är gjord på kokos och lupin och de smaksatta varianterna dessutom frukt. Lupinyoghurten är gluten- och laktosfri, och även vegansk.

Lupiner tillhör baljväxterna och inkluderar flera hundra olika arter, varav tre används som livsmedel. Lupiner är släkt med jordnötter, sojabönor, ärtor, bönor, linser och kikärter. I Sydeuropa äts lupinfrön som snacks, och lupinmjöl används ibland som ingrediens i glutenfria produkter.

Produkterna kommer i små utföradnen, endast 500 grams förpackning där tanken är att minska matsvinnet och samtidigt passa småhushåll och singelhushåll då var tredje svensk idag bor ensam.

─ Den har också högt fruktinnehåll jämfört med övriga marknadens yoghurtalterantiv. Men framför allt smakar vår lupinghurt fantastiskt gott, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna märkesvaror på Axfood.

De nya lupinghurtarna finns bland annat på Willys, Hemköp, Tempo och Mat.se. och kostar cirka 25 kronor för 500 gram.

Angående sockermängden i produkterna

Uppdatering 170526:
Det har kommit en del frågor till Vego Eco angående sockerhalten för dessa produkter. Efter kontakt med Axfood så kan det meddelas att sockerhalten är relativt hög. Det beror på att de har köpt en färdig produkt från Tyskland och sedan gjort om den till sitt eget varumärke. Halten socker är dock inte högre än motsvarande sojabaserat alternativ låter de hälsa.

Axfood arbetar dock aktivt just nu för att sänka sockerhalten i flertalet av sina egna artiklar, och det gäller även lupinghurt.

Fakta gällande sockerhalten i produkterna:

Sockerarter i Lupin, det vill säga tillsatt sockerockerarter från frukten i produkten:
Hallon 10,3 g per 100 g
Mango 8,3 g per 100g
Planti tropisk har som exempel 9,4 g
Naturell 1,5 g per 100 g
Planti Sojabaserad yoghurt Naturell har som exempel 3,5 g

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: