Veganskt som ny norm

Tallrik med köttliknande produkten Oumph! och grönsaker

Intresset för vegetarisk mat ökar ju fler som inser den stora klimatbelastningen animalisk kost medför. Men även den veganska livsstilen intresserar fler.

Antalet personer som besöker de vegomässor som arrangerats senaste åren går stadigt uppåt och veganska produkter ökar. Men fortfarande finns ett visst hinder i veganers vardag i form av normer och utbud.

Vad som skulle behövas är förstås ett ännu större utbud och att butiker, restauranger och hotell erbjuder mer vegetariska alternativ. Att en del gömmer undan dem med motiveringen att “inte andra än veganer ska ta av dem” är helt fel väg att gå. För både klimatets och för djurens skull ska givetvis det motsatta göras.

Göm inte produkterna!

Ställ den vegetabiliska yoghurten längst fram, erbjud veganska rätter som standard på menyn, gör det inte till någon konstigt och annorlunda. Det gör att fler upptäcker att det är gott, inget konstigt och lika gärna kan välja det som att ta det animaliska alternativet.

Ta till exempel produkten Oumph! vars produkter jag personligen har lite svårt för då de är så väldigt lika kött. “Men varför görs produkter som är så lika kött?” Den frågan har jag fått höra många gånger. Jag tycker det är tämligen enkelt. Och bra. Människan är ett vanedjur och ett flockdjur. Vi vill ha det vi känner igen och som vi är vana vid och det som andra gör eller har. Att därför göra köttliknande produkter gör att veganer inte känner sig helt utanför men det jag ser som den största fördelen är att de som kanske inte är intresserade av att välja vegetariskt kan “råka” äta vegetariskt och ändå tycka att det är gott.

Foton från Oumph!

Att erbjuda vegetariskt till alla

Jag har varit på tillställningar där det föredömligt nog har serverats endast vegetariskt där maten varit så lik animaliskt dito att de som inte är vegetarianer först inte tänkt på det, ätit och tyckt att det varit gott. Det är så intresset och toleransen för att ändra sina kostvanor kan vakna. Och de som eventuellt vill äta vegetariskt men tycker om smaken av kött och saknar det kan sin längtan tillfredsställd.

Jag har tvärtom svårt för vissa köttliknande produkter men tycker å andra sidan väldigt mycket om mejeriliknande produkter som yoghurt och ost. Och skinn. Jag har alltid varit väldigt förtjust i skinnkläder och till somliga veganers avsky, även djurmönstrade produkter. Att kunna laga rätter eller använda “skinnprodukter” trots att en inte vill bidra till djurs lidande och att klimatet kraschar borde vara normen idag.

Att se videos som denna som Bring Me gjort är drömmen. Om det inte framgick att det var veganska produkter skulle det se ut som vilken reklamfilm som helst som vill kränga sötsaker och produkter. Men allt är vegan. Så kära ni som tvekar kring möjligheten att leva veganskt men tror att ni måste försaka mycket av livets goda: det behövs inte. Men jo, fortfarande är det tyvärr svårare att ta del av det på lika enkelt vis som de som föredrar att djuren fått stå för notan. Att ha en Portland vegan mini-mall i varje kvarter borde vara en självklarhet. Alla butiker borde forma sitt utbud för att gå mot detta håll.

Mer veganska exempel att inspireras av

Klättercenter som normaliserar vegansk livsstil
Vegomässor att förkovra sitt veganska kunnande
Skillnad mellan vegan och vegetarian
Info om mjölkfria mejerprodukter och ost

En kommentar på “Veganskt som ny norm

  1. Pingback: Hållbara köpbeslut ska nås tack vare forskning | Vego Eco

Lämna ett svar

%d