Rejäl och matig BBQ i vegansk tappning

Ett bord där det står tre tallrikar med hamburgare med bröd på samt pommes. En kryddkvarn står i bakgrunden

Barbeque måste inte handla om kött. Det handlar om god, grillad mat helt enkelt. Och att det går att göra mycket gott på grillen, även utan kött, är något som framhävs i boken Jävligt god BBQ.

Gustav Johansson, vegobloggare som älskar att grilla, har givit sig i kast med att presentera hur du kan få klassiska grillrätter vegetariska vid grillen. Boken ger lite grilltips för detta, vi påminns om att det är inte bara är direkt på gallret det går att grilla. Plocka gärna fram gjutjärnsgrytan och ställ där.

Recepten är en blandning av burgare, grillspett och till det några “rejäla rätter” som Fooled Pork, Quesadillas och Rökt bönchili. Gemensamt för i stort sett alla recept är att de har köttersättningsprodukter i sig och det framgår även i inledningen av boken att den är ett samarbete med Quorn och Oumph!

Rätterna är vegetariska varianter av tidigare, för många välkända, kötträtter som med dessa vegetariska proteinalternativ får en ny tappning. Så för de som saknar kötträtter eller helt enkelt inser det fina med att minska på köttet men fortsätta göra de rätter som en är van vid så är detta en synnerligen välbehövlig bok.

Bokomslag där en man med skägg står till vänster i bild, framför en grill. Han har på sig en hatt ståendes ute i en trädgård

Det betyder dock inte att det bara är köttigt. Istället påpekas snarare att det mesta går att grilla och en del av boken tillägnas enbart grönsaker. Boken är inte helt vegetarisk men alla rätter är tydligt märkta om de är det. De recept som inte är veganska innehåller mjölkprodukter och är märkta med en annan symbol men kompletteras med information om hur du enkelt gör rätten vegansk.

Såser och röror finns givetvis också med, klassiker som Tsatsiki, dijondressing och tomatsalsa. Dessa, liksom övriga recept, täcker således en stor del av grillbehovet, i alla fall med en kort grillsäsong som det tyvärr oftast är i Sverige.

För er som mumlar missnöjt över att det kommer en recension för denna bok nu, boken kom ju faktiskt ut inför grillsäsongen 2016, ber jag så mycket om ursäkt. Men boken är en bra källa till sommarens grillning som visar klart och tydligt hur bra det kan vara även utan kött. Så även om det inte blev av att recensera då så kommer istället nu denna enkla uppmaning; njut av gott på grillen, känner du dig osäker på hur du kan få en god, proteinstinn och köttliknande middag utan att fördärva klimat och hälsa, då kan du vända dig till denna bok.

2 kommentarer på “Rejäl och matig BBQ i vegansk tappning

  1. Pingback: Webbkurs för att lära dig grilla vegetariskt | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: