Beslutsångest vid menyn, recension av Feca

Vid, djup tallrik med penne i tomatsås, riven ost ovanpå

Italiensk restaurang, pasta och pizza på menyn. Hur svårt kan det vara att välja vad du ska beställa?

Inte särskilt tänker du. Men då är du inte en person som försetts med stor beslutsångest och som hela sitt vuxna liv blivit hänvisad till ingen eller väldigt liten meny att välja från. Men situationen blev en annan när jag nyligen, på familjens begäran, skulle besöka en italiensk restaurang. Jag tycker verkligen om både pasta och pizza men det är med viss skepsis jag spanar in den typen av mat ute, för hur ofta finns det växtbaserad ost? Inte ofta tyvärr, även om det till alla veggisars glädje börjar bli vanligare.

Anonym italienare vid Mariatorget

Valet föll på Feca, som visade sig vara en liten pärla precis vid Mariatorgets tunnelbana. Anonym kan tilläggas, har oräkneliga gånger gått ut och in vid tunnelbaneuppgången men aldrig lagt märke till den. En restaurang med trevlig atmosfär, italienska flaggor på borden och mopeder och Colosseum på väggarna, det italienska gick inte att missta sig på. Vi blir välkomnade och får under hela middagen snabb och trevlig service.

Så till beslutsångesten då. Här fanns det inte bara ett par stycken helt vegetariska rätter, vad vi fick i handen när vi kom var en veganmeny. En meny som var i stort sett likadan som den animaliska, något färre rätter men med massor av pizzor och pastarätter att välja på. Förutom detta även förrätter, sallad och efterrätter. Att sitta med en hel meny i handen, där rätterna radas upp sida vid sida var nästan en overklig känsla.

Färska grönsaker och många veganalternativ

Det blev en mix av pasta och pizza på bordet. En chilipasta som var smakrik och god, inte för stark vilken en kunde vara rädd för med tanke på namnet. En annan pastarätt, med det något upprepande namnet Veg Vegetarisk, beställdes också in. Pastan fick här sällskap med sås och färska grönsaker, båda rätterna toppade med vegansk parmesanost. Eller i alla fall riven ost. Om den är så lik parmesan ska jag låta vara osagt.

Pizzautbudet bestod av de flesta köttalternativ, som vegansk skinka, biff och kyckling, och förstås olika färska grönsaker. Pizzorna hade bra med ost, fin konsistens och varken för mycket eller för lite av ingredienserna vilket gjorde alla nöjda. Storleken på rätterna var, ursäkta det väldigt svenska uttrycket, lagom stora.

Alla mätta men en efterrätt kan en alltid klämma ner. Två veganska rätter fanns att välja på, krämig vaniljglass med varm chokladsås och grädde eller Panna Cotta. Vi tog in glass, en ständig favorit och chansen att få grädde lockade. Gott, men inte särskilt krämigt vilket namnet skvallrade om. Grädden gick inte riktigt hem, någon syrlig bismak men fint upplagt och god glass och sås.

Feca, Torkel Knutssonsgatan 35, veganskt och traditionellt utbud. Huvudrätter från 110 kronor, pizza från 89 kronor.

Överlag en mycket positiv upplevelse. Rik meny, god mat, trevlig personal och riktigt mysig lokal. Positiv överraskning då bilderna jag sett innan besöket inte gjorde rättvisa för känslan där. Det som enkelt skulle kunna höja välbefinnandet vore om inredningen gjordes mer tillgänglig. Stolar med metallben mot stengolv är inte en bra kombination. Hett tips är att Feca fixar ljuddämpande fötter till stolarna för att minska ljudet. Det och öppettiderna är vad som får minus. Feca öppnar inte förrän klockan 15 på dagarna så ett lunchbesök är tyvärr uteslutet.

Den här recensionen har tidigare publicerats i Tidningen Syre.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: