Hyllning till bönan – hållbart protein

Vad vi äter har stor inverkan på både klimat och vår egen hälsa. Det pratas mycket om protein där köttets klimatpåverkan gör att ljuset riktas mot mer hållbara alternativ. Här fyller bönan en stor funktion.

Vi behöver protein och kött är den källa många spontant refererar till. Men kött är det sämsta valet sett till hälsa och klimat. Bönan är svar på mycket, den är proteinrik och har inte alls den stora negativa klimatpåverkan som kött har.

Lösningen redan här

Coop vill nu bidra till att höja medvetenheten om det förträffliga med att äta bönor. De menar att “lösningen funnits framför ögonen på oss hela tiden” som svar på klimatsmart och hälsosamt proteinalternativ. Trots att bönor är näringsrika, klimatsmarta och billiga hamnar de bara på tallriken vid knappt tre procent av måltiderna. Det vill Coop nu ändra på och gör det med kampanjen ”Framtidens protein”.

De som äter bönor och linser upplever att de mår 15 procent bättre än genomsnittet. Mest baljväxter äter kvinnor, unga mellan 16 – 29 år och låginkomsttagare. Det visar Coops Matometer, Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag. Matometern bygger på data från över 160 000 måltider och visar att det finns tydliga positiva samband med att äta bönor och en bättre upplevd hälsa. Matometern visar också att de som äter bönor och linser i mindre utsträckning är överviktiga eller har fetma. Samtidigt uppskattar de också sin hälsa som 15 procent bättre än genomsnittet.

Rektangulär aluminiumform sedd uppifrån med ugnsbakade bönor och grönsaker

De som insett det fina med bönor är främst yngre och kvinnor. De mellan 16 och 29 år äter dubbelt så mycket bönor som de som är över 50 år och kvinnor äter nästan dubbelt så mycket bönor som män. Universitetsutbildade äter bönor nästan dubbelt så ofta som de som enbart har grundskoleutbildning och låginkomsttagare med en inkomst på upp till 200 000 kronor äter 50 procent oftare bönor än de som tjänar mer.

Nyttigt, billigt och klimatsmart

Så varför äter vi då inte mer bönor om vi mår så bra av dem? Och de dessutom är billiga och klimatsmarta? Förhoppningsvis kan Coops satsning bidra till att öka medvetenheten om bönors förträfflighet och höja statusen på dem. En ny film med profiler inom sport, mat, lantbruk och nutrition har tagits fram där de berättar varför bönor är framtidens protein. Bland annat berättar Alexander ”The Mauler” Gustafsson om att äta växtbaserat protein som elitidrottare, stjärnkocken Mathias Dahlgren om bönan som råvara och SOK:s kostrådgivare Dr. Linda Bakkman berättar om bönans näringsuppsättning.

Givetvis kompletteras kampanjen med en mängd recept och fakta om bönor. På Coop.se/framtidensprotein hittar du allt detta att botanisera bland. Samtidigt är det läge att reflektera över hur mycket vi äter, många äter för mycket protein.

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: