Klimat- och vegopepp på Vegovision

Höstmörkret är över oss men för djur och klimat så kan en ljusning skönjas. Vi har en allvarlig klimatutmaning att ta tag i och industrier föder upp djur i under vidriga förhållanden. Men allt fler vänder sig mot detta. Det syntes tydligt i helgen då folk bokstavligen vallfärdade till Vegovisions två mässdagar.

Mässan, som arrangerades för första gången i Umeå 2008, har växt för varje år. I år blev det återigen besöksrekord när över 4800 personer tog sig till Münchenbryggeriet för att provsmaka god mat och lyssna på inspirerande samtal.

Vegovision hade dukat upp för en varierad smakupplevelse där godis och glass samsades om utrymmet med livsmedelskedjor. Känslan blev snabbt att det inte är särskilt svårt att vara vegan, tvärtom är det enkelt att äta gott och utbudet är stort.

Veganism inte bara mat

Men att vara vegan handlar inte bara mat. Något som lyftes på mässan både genom kunniga talare och flera utställare. Skor, hudvård och kläder fanns på plats, precis som tidningen Syre där även jag skriver. Det var verkligen roligt att träffa gamla och nya bekantskaper på plats som med stort intresse ville diskutera olika veganska och klimatmässiga frågeställningar.

Detta blir särskilt roligt när du besöker mässan med barn. De hade ett eget område på mässan hos Rädda djuren-klubben. Där fick de fritt spelrum att pyssla, läsa och umgås. Tipspromenad och andra aktiviteter för att lära dig mer om djur fanns också. Ett trevligt avbryt från vandring och provsmakning bland montrarna. Även om detta innebär att det blir lite mindre fokus på seminarier. Men lite grann blev det ändå.

För intressanta diskussioner pågick på scenerna. Där kunde vi bland andra höra läkaren David Stenholtz från Läkare för framtiden prata om de hälsomässiga fördelar som kommer med vegetarisk kosthållning. Även fitnessprofiler fanns på plats som med stor tydlighet bekräftade att vi kan träna intensivt och må bra som vegan. Vegetabiliska proteiner är knappast för lite för att klara sig på, tvärtom mår kroppen bra och orkar mycket när den förses med näring som inte är tung att processa.

Maten är ett stort intresseområde med stora konsekvenser för både klimat och djur. Så det blev prat om mat även på scenerna. På plats fanns bland andra kakdrottningen Karolina Tegelaar, som det har refererats till otaliga gånger genom åren här på Vego Eco. Hon har utvecklat hundratals ägg- och mjölkfria recept för den ultimata, veganska fikastunden och påminde om möjligheten att fika utan ägg och mjölk till jul. Alla klassiker som lussekatter, pepparkakor och konfekt går lätt att baka utan animaliska ingredienser.

Kraftigt ökat intresse för veganska produkter

Nina Färdig, grundare av den veganska skobutiken Green Laces är veteran på mässan vid det här laget. Hon har varit utställare sedan mässans start och tycker den fyller en viktig funktion. Nina har tydligt kunnat se ett ökat intresse för veganska produkter, något som har fått draghjälp av att intresset för vegansk kost har vuxit.

– Jag upplever att de yngre, nyblivna veganerna är ivriga att byta ut alla sina konsumtionsprodukter till veganska snabbt, medan de äldre ibland fokuserar på mat i flera år innan de tittar ner på fötterna och inser att de går omkring i animaliska pjuck, säger Nina Färdig.

Nina Färdig, grundare av veganbutiken Green Laces. Foto: Annika Lundkvist

En förändring som har kunnat ses de senaste åren är att det inte bara handlar om materialval. Nina Färdig beskriver att konsumenterna också visar en större längtan efter ett helhetsgrepp i tillverkningen. Produkterna ska helst vara etiskt tillverkade hela vägen, det räcker inte med att de bara är veganska. En positiv utveckling där fler perspektiv tas in.

Nina Färdig är nöjd med sitt deltagande på mässan, över att få vara en del av en kraftfull djurrättsrörelse. En utveckling som bidrar till att få fler att välja produkter som är bättre för både miljö, djur och hälsa. När även större, välkända företag som Ica och Body Shop finns på plats och förespråkar detta kan vi enklare nå en större konsumtionsförändring. Det känns mycket positivt.

En annan version av denna text har tidigare publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d