Mot ett klimatneutralt liv

Klimatförändringarna är ett av de största hoten som vi står inför. Det är också en fråga som oroar väldigt många men det går att bromsa utvecklingen. Men hur ska detta enklast ske?

En svår fråga och något som Cecilia Lindén funderat mycket på. För snart ett år sedan fick hon sitt andra barn och njöt under föräldraledigheten av härliga barnvagnspromenader. Då kom tankarna kom över henne, vad ska vi göra för att lösa klimatfrågan? Hur ska vi göra för att kunna lämna över en bättre planet till nästa generation?

Smältande glaciär blev ögonöppnare

Cecilias sambo Kalle Nilvér funderade också mycket på detta, hans ögonöppnare för klimatfrågan kom när han åkte skidor i Chamonix. Där berättade en guide att de fick lägga till två trappsteg på trappan upp till tågstationen varje år för att glaciären smälte. Då kom insikten om att deras barn förmodligen aldrig skulle kunna åka skidor där. Med den insikten kom även viljan till att försöka göra något åt det.

Via ett nätverk kom de i kontakt med Henrik Kniberg som nappade på en idé de fått och tillsammans skapade de GoClimateNeutral.org. Tanken är att personer på ett enkelt sätt ska kunna klimatkompensera för sin livsstil via tjänsten och på så vis hjälpa till att bromsa klimatförändringarna och bidra till en bättre framtid.

Uppmuntra till förändring

Genom att ange information om några avgörande fakta som kost och resande får du ett månadspris på vilken kompensation som kan göras. En månatlig insättning baserad på valen investeras sedan av tjänsten i FN-certifierade klimatprojekt. Förutom investeringarna ger tjänsten också olika tips på hur du kan minska ditt klimatavtryck.

Minskning är en viktig del, för att nå en konkret förändring behöver vi ändra på hur vi lever, det räcker inte med att investera i klimatprojekt samtidigt som vi fortsätter att leva som tidigare. Ansvaret bör inte kunna köpas bort. I synnerhet inte som det är de med högst inkomst som är de största klimatbovarna.

Frågan om en kan anse sig vara klimatneutral eller inte råder det olika åsikter om, grundarna bakom tjänsten tycker det. För att försäkra sig om att deras användare är neutrala har de utformat det så att de kompenserar för mer än dubbelt så mycket som det beräknas att deras levnadssätt orsakar. På så sätt finns det en buffert som ger marginal och de anser därmed att användarna kan kalla sig klimatneutrala.

Sätt att klimatkompensera

Förutom GoClimateNeutral.org finns det olika verktyg för att klimatkompensera för sitt leverne. De räknar ut klimatpåverkan från till exempel en flygresa och fastställer den mängd Co2 den orsakar. Summan som räknas fram betalas sedan in till tjänsten som investerar den i olika klimatprojekt.

Zero Mission erbjuder klimatkompensation för resor, företag och event, du kan köpa skog via till exempel Vi-skogen och flyger du kan du enkelt kompensera detta via Swedavia. En del resebyråer erbjuder också möjlighet att köpa kompensation i samband med bokning av resan.

Denna text har tidigare publicerats som del av en längre artikel tillsammans med en intervju med Cecilia Lindén i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d