Recept på saffransbullar

Saffransgula snäckformade bullar med strösocker på, på ett fat av trä. I bakgrunden pepparkakor på galler

Ingen vill väl vara utan lussebullar till julen men det är ju onekligen gott med variation. Som saffransbullar till exempel.

För att göra veganska bullar, vilket jag alltid gör, välj mjölkfria ingredienser. Jag använder alltid havredryck och mjölkfritt margarin när jag bakar.

Recept:
150 g smör
5 dl mjölk
1 g (2 påsar) saffran
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
3 tsk kardemumma
rivet skal av två apelsiner

Garnering:
smakneutral olja
strösocker

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Rör ner saffranet så att det löser sig ordentligt. Smula ner jästen i degbunken och häll över lite av degspadet. Lös upp jästen och häll sedan över resten av degspadet. Tillsätt socker, salt och ca 2/3 av mjölet. Knåda degen tills den blir slät och fin, tillsätt sedan ytterligare mjöl, spar lite till utbakningen. Kör i maskin eller knåda för hand tills degen är fast och släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Knåda degen ordentligt tillsammans med resten av mjölet. Dela degen i tre delar, kavla ut till rektangulär form. Bred ut den ihoprörda fyllningen över degen och vik degen dubbel längs långsidan. Skär degen i ett par centimeter breda strimlor med vass kniv, skär sedan ett snitt mitt i strimlorna. Tvinna strimlorna och forma till snäckor och lägg på plåt. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Pensla dem med olja och doppa i strösocker när du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna på galler.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: