Veganisera ett av nyorden 2017

En hjärtformad skål med bär i, ovanför ordet VEGANISERA

Veganisera är satt på kartan på riktigt – ordet är ett av de presenterade nyorden 2017.

Språkrådet och Språktidningen har sammanställt en lista på 38 ord för året som har gått. Ordens ursprung hittas i stora världshändelser och i nya samhällsfenomen. Att läsa listan säger en del om året som har gått, vår tid och vårt samhälle.

Veganisera är ett av de ord som hamnat på listan vilket tyder på ett ökat intresse för vegansk kost, att kunna få maträtter utan animalier, veganiserade. Det är härligt att ett ord som har en så djup grund i hållbarhet hamnar där. Ett tänkande som visar på inkludering vilket även fler andra ord visar på. Som funktionsrätt vilket också med på listan, det vill säga rätten till självbestämmande och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Även jämställdhetsrörelsen #Metoo mot sexism, sexuella trakasserier och övergrepp hamnar på listan. Sett ur samhällshändelse vore annat märkligt. Denna revolution där vi kvinnor kämpar för att kunna leva utan trakasserier i vår vardag skriver historia. Denna kamp tillsammans med till exempel orden viralgranska och fejkade nyheter säger onekligen en del om vår tid.

Värdestyrda ord och samhällsengagemang. Striden för ett jämställt samhälle som är inkluderande för alla och fritt från sexism fortsätter. 💪🏽👊🏼

Här hittar du hela listan på årets nyord.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: