Öppen fråga till bagare och kockar

Ett glas mjölk sett uppifrån

Bagare och kockar, kan ni förklara för mig, som inte alls besitter i närheten av era kunskaper och färdigheter gällande att baka och laga mat, vad som ligger bakom valet “laktosfritt”?

Runt omkring oss finns massor av mycket yrkesskickliga personer som skapar ljuvliga mästerverk. Allt från en kaka till tårtor eller liten förrätt till den lyxigaste buffén. Ibland tar dessa människor beslut att byta ut komjölksingredienserna i dessa skapelser, som i högaktuella bakverket semla, till laktosfritt. Jag begriper inte detta.

Det krävs några saker för detta. Som beslutet i sig, varuinköp, baka och så vidare. Varför, VARFÖR, gör de då detta men bara låter några få kunna köpa det? Om det istället för laktosfritt valdes mjölkfritt skulle alla dessa laktosfriintresserade kunder kunna köpa PLUS alla de som inte kan eller vill äta mjölkprodukter. Men nej, alla dessa utesluts. En stor köpgrupp. I synnerhet alla veganer som har en tendens att snabbt sprida ordet om det är bagerier eller restauranger som väljer mjölkfritt istället för laktosfritt. En enorm säljpotential!

Jag skulle gärna vilja veta vad som ligger bakom detta beslut. Att göra sig besväret med att göra förändringen men ändå bara komma halvvägs. Vad är poängen med det? Som entreprenör kan jag omöjligt förstå tanken med att satsa på ett “alternativ” men ändå bara kunna nå en tredjedels målgrupp. Helknäppt.

Jag hoppas att det finns några av alla bagare och kockar som kan förklara detta enligt mig obegripliga beslut. Om inte så är nästa hopp att de väljer mjölkfritt istället för laktosfritt framöver.

P.S. Om inte säljpotentialen räcker som argument – vilket det borde göra -pengar brukar ju styra, så kanske miljön gör det. Vegetabilisk mjölk är långt mer miljövänlig än laktosfri komjölk.

Lämna ett svar

%d