Bli din egen kompositör

Svart skål med kikärtsbullar, picklade rödlök och jordnötssås sett uppifrån, ovanför glas med vetten och citronskiva samt ett tänt värmeljus

Tanken att gästen ska kunna påverka måltiden är grunden hos Rebel Kitchen. Anledningen enligt dem själva är tämligen enkel, att smaken är olika och därför erbjuder de gästerna möjligheten att komponera maträtten själv.

Rebel Kitchen är en liten restaurang i Vällingby centrum i regi av kändiskocken Erik Videgård. Erik har blivit känd för hela svenska folket tack vare bland annat tv-programmet Kockarnas kamp men har före dess en lång krogkarriär bakom sig. För den matintresserade, eller bara Stockholmsbo sedan gammalt, är kanske East vid Stureplan det som flest associerar honom med. Det var med denna etablering som han på allvar introducerade den asiatiska kokkonsten för oss Stockholmare.

Nu har han gått vidare till ett snabbare koncept. Restaurangen upplevs absolut inte som en snabbmatsrestaurang men snabbt går det! När du kommer in möts du av en disk med ett gäng olika ingredienser att välja på för att komponera din måltid. Du kan välja mellan bowls eller poké förutom sideorders som bröd, snacks och edamamebönor samt två olika desserter.

Fyll upp med dina favoriter

Bowls är en varmrätt där du grundar med ris, bröd eller sallad för att sedan fylla upp med det du känner för av protein, grönsaker, sås, garnityr och topping. Alternativet poké är Hawaiis nationalrätt gjord med råmarinerad fisk eller tofu. Även den serveras med ris eller sallad samt grönsaker och en dressing.

Det finns flera val för den som vill äta helt vegetariskt, kikärtsbollar med chimichurri är en av dem som är både god och mättande med bra konsistens. Personalen har, som en önskade att alla som serverar mat skulle ha, full koll på vad som är vegetariskt eller inte. Snabbt uppfångades att jag önskade veganskt vilket gjorde att valen för mig snabbt styrdes mot detta utan att vidare behöva fråga och försäkra sig om att inte behöva få något animaliskt på tallriken. Sällskapet valde till exempel bönor vilket jag direkt, på ett smidigt sätt, avråddes från då de är marinerade i thai-basilikamarinad med fisksås. Skönt att inte behöva fråga om och om igen.

Smaker från mellanöstern och Sydamerika

Kryddsättning och smaker kommer från bland annat mellanöstern och Sydamerika. En del av ingredienserna, vilket du i så fall blir upplyst om, är mycket starka, andra bara “starka”. De som inte fick varningens finger var inte alls starka men ändå smakrikt och gott. Och för den som gillar jordnötter går det fint att få sina lustar till detta stillade. En ansenlig mängd jordnötssås tillsammans med jordnötstopping borde göra de flesta nöjda. Bland såserna finns det förutom jordnöt ytterligare två stycken veganska att välja bland, röd curry och sesam-chili-vitlöksdressing.

Det känns lite som att stå vid en godishylla när du ska välja din rätt – svårt för den med beslutsångest kanske. Personalen bidrar gärna med tips på vad som passar ihop och blir det för svårt att välja finns även färdigkomponerade bowls och pokes, även veganska. Till dessert kan du välja glass eller sorbet. Glassen har förstås bowliserats till att heta Maräng “Suisse” Bowl och består av vaniljglass, banan, maränger, chokladsås och vispad grädde. Något mindre matigt är vegoalternativet som består av två kulor sorbet, no more no less.

Metallskål med två kulor sorbet i gul ton samt en vit kopp med kaffe

Den lilla men ändå förvånansvärt ljusa och rymliga restaurangen är en positiv upplevelse, trevlig personal och god mat. Härliga smaker och rejäla portioner utan att kännas tunga. Riktigt mysigt att hänga kvar och umgås även efter att maten är uppäten. Så glöm konceptet snabbmatsrestaurang, även om du får din måltid på momangen så betyder det inte att du känner dig tvungen att gå direkt.

Rebel Kitchen nominerades till Gulddraken 2017 vilket inte är oförtjänt. Roligt när andra än bara restauranger i innerstan blir synliggjorda. För varför ska en inte få äta gott på hemmaplan? En tur till city ska inte behövas för det och med denna lilla rebell kan västerortsborna stoltsera med en pärla väl värd besöka.

Denna recension har tidigare införts i tidningen Syre.

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: