Flytta normer med bra kvalité

En vit mugg med texten "Cooking is love you can taste" med hallon i.

Normer och förväntningar har stor inverkan på vår vardag. Att äta tillsammans är en social sak som många uppskattar. Att i detta sammanhang känna sig utanför eller besvärlig, eller få oaptitlig mat, är det knappast någon som vill.

Att höra till, inte göra sig till besvär och få känna sig inkluderad är något vi människor med vår sociala grund vill göra. Detta sätter ljuset på vikten av att ha bra alternativ och normalisera vegetarisk mat. Att antalet personer som äter vegetariskt, ibland eller alltid, har ökat gör att utbudet och kunskapen om vegomat också har gjort det vilket är en positiv sak. Vi behöver minska den animaliska konsumtionen men när den vegetariska maten, eller veganska om du föredrar att kalla den det, är obefintlig eller under all kritik är det svårt.

När veganskt alternativ saknas blir det förstås problem för de som inte äter animalier, det säger sig självt och en del kan tycka att dessa personer får skylla sig själva. Men klarar du av att se ett barn, som av klimat-, djuretiska eller häslomässiga skäl väljer att äta veganskt, i ögonen och säg att de får vara utan mat när de varit mogna nog att ta ett beslut som långt fler borde göra? Det lär inte kännas bra för någon.

När det vid en fest, konferens eller vilken buffé som helst serveras god mat är folk nöjda. Om den sedan är vegetarisk kanske inte ens ickevegetarier tänker på, det reflekteras det inte över så länge de får god mat som mättar och ser aptitlig ut. Det är då vi kan bidra till en ändring, öka vegetariska intaget och putta köttnormen en bit åt sidan.

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Värre är det när det är det motsatta, avsaknad av bra veganska alternativ gör givetvis att färre väljer det. Värst är dock om det serveras dålig vegomat för då för motståndarna vatten på sin kvarn. Om de någon gång får en kötträtt som är dålig så blir de kanske besvikna men det betyder inte att de slutar äta kött. Tyvärr. Får de däremot en vegorätt som är dålig så konstateras (det de redan visste) att vegomat är dålig. Kötträtten får passera, de kommer att äta igen, “det var ju bara den rätten som var dålig”, medan vegomåltiden får stå till svars för all mat som tillagas utan animalier.

Det hörs förhoppningsvis hur otroligt dumt detta är. Men detta är det trångsynta resultatet av normers och fördomars makt. En som får klä skott för alla. Därför är det allvarligt när vegansk mat av dålig kvalité serveras. Det har långt större konsekvenser än att bara den personens middag blev mindre positiv. Bagerier och restauranger som satsar på att servera vegetariskt gör en stor insats i möjligheten att flytta normer och bidra till minskad animaliekonsumtion. Så länge det är gott.

Radisson Blu Royal Park har nyligen lanserat en vegansk brunch (recension kommer inom kort!) där ordet vegansk skulle kunna plockas bort och vilken inbiten animaliekonsument som helst skulle vräka i sig mängder av mat utan att reflektera över att det i själva verket inte finns ett dött djur så långt ögat kan se. För att det är ett enormt utbud och så otroligt gott! Ett verkligt föredöme!

Det är så underbart när det är bra gjort, hur alla kan få känna sig inkluderade. Att det dessutom är bättre för klimat, hälsa och djur är en fin bonus en inte tackar nej till. Med detta sagt så önskar jag att fler lanserar veganska alternativ. Och om en inte hittar sätt att göra det aptitligt på, ta hjälp istället för att servera något som är osmakligt. En undermålig kötträtt hade inte serverats, eller hur? Låt inte något vegetariskt göra det heller.

Uppdatering, 23 februari
Recension av Radisson Blu Royal Parks veganska brunch finns att läsa här.

SparaSpara

2 kommentarer på “Flytta normer med bra kvalité

  1. Pingback: Oumph! färdig veganpizza | Vego Eco

  2. Pingback: Solna erbjuder Sveriges första helt veganska hotellbrunch | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: