Vinternöje på isen

En skridskoåkare på blank is på Riddarfjärden i Stockholm, till vänster syns Stockholms Stadshus.

När naturen är på sitt bästa humör kan den bjuda på de allra härligaste upplevelserna. Vintertid kan is och med det skridskoåkning vara en sådan sak, ett nöje som lockar ut många där både natur och stad kan bjuda på härliga stunder.

När kylan väl kommit och isarna börjat lägga sig letar sig många ut på isen. Även de som inte åker skridskor kan ses ute på isarna, känslan av att promenera på vattnet har en viss tjusning. Att naturen självt skapar dessa möjligheter är underbart och för de som dragit på sig långfärdsskridskor kan turerna ge långa, fina utflykter.

Isbanor i naturen

Vill du komma så nära naturupplevelsen som möjligt och har utrustning, kunskap och sällskap erbjuder sjöisbanor härliga skridskomöjligheter, om isen är tillräckligt tjock. För självklart gäller det att tänka på säkerheten när en ger sig ut. Själv vill jag helst inte gå ut på isen om inte en traktor har varit där och plogat först. Brukar tänka att håller isen för en traktor bör den rimligen hålla även för mig.

Förutom plogade sjöisbanor som alltid är öppna för allmänheten erbjuds skridskoåkning på både konstfrusna och naturfrusna isbanor och ishallar. Det gäller bara att kolla upp innan hur det är med skridskotiderna för de konstfrusna isbanorna och ishallarna så att det inte uppstår besvikelse på plats då de ofta är bokade. Det är bara vissa tider som är tillgängliga för allmänhetens skridskoåkning.

Även vädret bidrar till att det är en fördel att hålla sig uppdaterad om läget. Vädrets variationer med plusgrader och snöfall gör att det kan ändras snabbt så en koll på Stockholms stads hemsida för senaste läget tillsammans med sitt eget sunda förnuft bör hjälpa till att hitta bra skridskomöjligheter. Det bästa sättet att få veta om den naturfrusna isbanan duger att åka på är helt enkelt att gå förbi och titta på den. Att isbanor har öppet handlar till sist om eget ansvar där din bedömning får råda om isen är i tillräckligt bra och säkert skick för en tur.

Med tanke på att Sveriges vinterväder kan vara både tämligen växlande och opålitligt kan isbanor och ishallar vara en bra tillflykt för den skridskosugne. Många ytor som under året används som bollplaner spolas upp med naturfrusen is när vädret tillåter. Men den stora energiåtgång dessa banor kräver kan tära på den miljömedvetnes samvete. Att det är väldigt energikrävande att tillverka is är ingen nyhet och det enda som går att göra är att minimera åtgången genom att effektivisera så mycket som möjligt.

Energieffektivisering i hallar

Värst energiåtgång är det för utebanor som är beroende av vädret. En riktigt kall vinter behöver det inte vara så krävande men oftast är de extremt energikrävande. Yassine Kazi-Tani, energicontroller för idrottsanläggningar i Stockholms stad, säger att de gör vad de kan för att effektivisera. Först och främst använder staden enbart förnyelsebar el vilket därmed gäller även för isbanorna. Återanvändning är en annan sak där värmen som alstras i hallarna nyttjas till uppvärmning av omklädningsrum och garage. Staden ser över sina hallar som tätas för att minska värmeintrång och temperaturförändringar.

– Vi har effektiviserat energiåtgången genom att byta belysning på i stort sett alla stadens hallar till effektiv belysning som inte avger värme. Det ger lägre förbrukning för både belysning och nedkylning i hallarna, säger Yassine Kazi-Tani.

Effektivisering av hallar bidrar till en mer klimatsmart skridskoåkning och får vi dessutom en kall vinter där isen lägger sig kan vi få njuta av många härliga skridskoskär i vinter. Utan dåligt samvete.

Fakta:

  • Första plogning av sjöisbanor sker när det är cirka 10 centimeter kärnis.
  • Banorna öppnas när isen växt till 20 centimeter.
  • Kom ihåg att alltid kontrollera isläget innan du ger dig ut och att följa säkerhetsråd.

Denna text har tidigare införts i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d