Vegomat för hela familjen

Två skålar med bönor och grönsaker i, ovanför ett par ätpinnar och en liten skål med jordnötssås

Föräldrar brukar finna en gemensamhet när ämnet mat kommer på tal, problematiken med att få barnen att äta ordentligt. I Mega vego: mat för hela familjen finns ett gäng recept samlade som är tänkta att passa yngre personers smak.

Det är Sara Ask och Lisa Bjärbo som ger ut ännu en bok. Tidigare har Mera vego och Ännu mera vego släppts och denna tredje är en samlingsbok med recept från båda böckerna. Så har du som jag missat bok nummer två, eller ettan för den delen, är det ingen fara på taket – här har du det mesta som får sällskap av några nya rätter och lite tips på vägen till middagsbordet.

Recepten i boken är lakto-ovo-vegetariska, de innehåller alltså ägg och mjölkprodukter. Inte alla ska sägas och det är ju inte svårt alls att byta ut til vegetariska alternativ och det ges det även tips om på vid en del av recepten och är då märkt med att vara veganvänliga.

Boken består av recept som jag tror att många lagar i olika former men visst är det bra att få lite extra inspiration och alternativ till hur du kan laga dem. Vad som är utmärkande för dem är att det inte finns några recept alls med köttsubstitut utan proteiner kommer från linser och bönor med mera. Det är faktiskt det mest inspirerande med den här boken, att laga rätter utan detta. Korv i all ära, det gillar de flesta barn men det finns onekligen mycket annat gott och det behöver trots det inte ta en evighet att laga.

Tiden är just vad som delat upp recepten i boken där kapitlen består av “kaos” med snabba rätter, “vanlig vardag” och “äntligen helg” med rätter som kräver lite längre tid. Inte nödvändigtvis svåra för det. Där finns bland annat pizza, vårrullar och tacoburgare.

Recepten kräver i regel inte några märkliga ingredienser och tips kring dem kan komma här och var som kan vara bra att tänka på. Ytterligare lite tips för den som har riktigt små barn finns i ett eget kapitel om vegomat till bäbisen.

Omslag till boken Mega vego: mat för hela familjen

Det jag gillar med boken är att det är enkelt presenterat med fina bilder och med tips där till exempel matlåda och matsvinn tas upp, bra och viktigt. En reminder kring det skadar inte. Blandningen av recept, där jag känner för att laga många av dem även om barnen här ratat några, är fin med en mängd olika grytor där det verkar som att kikärtor och curry är författarnas favoritingredienser. Lasagne och pastarätter finns förstås med och på slutet finns lite sötsaker att gotta sig med.

Vag jag inte gillar är att de envisas med att ha mjölkprodukter med istället för att använda vegetabiliska alternativ. Boken inleds med nio skäl att äta vegetariskt där både klimat och djur nämns. Det är då lite bakvänt att använda animalier ändå, mejeriindustrin är en stor belastning för klimatet och djuren, ja det säger sig sjävt, det är ju deras mjölk vi tar…

Som receptkälla fungerar den ändå fint, vi plockar ofta fram den för middagsinspiration. Får bara försöka ha överseende med dubbelmoralen gällande ingrediensvalen.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: