Sveriges största klädbytardag

Fyra personer mot en grön vägg som tar på sig en skjorta, mössa och halsduk

På lördag den 14 april 2018 är det återigen dags för Sveriges största klädbytardag. Naturskyddsföreningen bidrog förra året till klädbytardagar på 124 platser runt om i landet och siktet är inställt på rekord för i år.

Att handla begagnat är ett första mycket effektivt sätt att spara på jordens resurser. Istället för att bidra till att förstöra både vår miljö och hälsa genom att köpa nytt där mycket av kläderna fortfarande tillverkas på ett dåligt sätt kan vi motverka detta genom att handla begagnat och här är klädbytardagar ett perfekt sätt att förnya garderoben.

Enligt en undersökning från Myrorna så har nio av tio kläder i garderoben som de inte använder. Ett bra sätt att ta tillvara på det överflöd vi har är därmed att byta. Förutom att besöka och fynda på en klädbytardag kan du själv vara med och anordna en.

Det är enkelt att vara delaktig, ett klädbyte enligt klädbytardagarmanér går till så att du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg och för varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Detta är helt gratis och de plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik.

Vill du vara med och arrangera ett klädbyte skickar du en anmälan till Naturskyddsforeningen, info om adress och kontaktpersoner med mera hittar du här. Här kan du gå in och se var det redan finns bytardagar registrerade.

Det är givetvis också bra att se till att kläderna håller så länge som möjligt. Kvalité är en avgörande sak, inte bara för vad du verkligen har på dig utan även hur det är för vår miljö där priset hänger ihop hur det är för arbetarna på fabrikerna och vilken miljöpåverkan fabrikerna orsakar. Köp helst miljömärkta kläder och kläder som är tillverkade av ekologiska eller återvunna fibrer. Hos Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om miljömärkta och ekologiska textilier.

En kommentar på “Sveriges största klädbytardag

  1. Väldigt bra initiativ av Naturskyddsföreningen.
    Och bra val av tid när många byter från vintergarderoben till sommargarderoben.

    Hoppas många fräscha kläder hittar nya ägare och användningsområden.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: