Klimattimmen

Tågräls med skog i horisonten

Var står riksdagspartierna i klimatfrågan och vad vill de uppnå? I klimattimmen ska våra politiker ge svar på vad det är de anser är viktigt att lyfta inom klimatfrågan och vilka satsningar som de ämnar göra.

Det är valår och trycket ökar på politikerna från klimatanhängare. I det enorma mediebrus vi lever i och debatter där politiker avbryter varandra kan det vara svårt att få grepp om deras inställning. Tankesmedjan Fores har för att skapa utrymme för klimatfrågorna startat samtalsserien Klimattimmen där samtliga partiers klimatpolitiska talespersoner ges möjlighet att berätta om sina mål, klimatambitioner och ge sina vallöften i klimatfrågan. Utfrågningen sker av Fores vd Mattias Goldmann och Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på Världsnaturfonden WWF.

Stina Bergström (MP) var först ut och samtalet kom att handla mycket om klimatskadliga subventioner, transporter och livsmedlens inverkan så vårt klimat. Det vi äter orsakar en fjärdedel av våra konsumtionsrealterade utsläpp, därför vill Miljöpartiet ha styrmedel som bidrar till en klimatsmartare konsumtion och produktion av livsmedel. Birgitta nämner här kött som stor påverkare, men även ost som glöms ibland men där mejeriprodukter står för stor påverkan. Antibiotikaskatt kom upp vilket det inte har talats särskilt mycket om trots att antibiotiakresistensen är en väldigt viktig fråga.

Glädjande är också att normer lyfts som en annan viktig sak där de vill verka för införande av vegetarisk norm i till exempel skolor. Detta är en bra och viktig sak, att flytta normer från klimatskadlig konsumtion kan sätta igång en snöbollseffekt där stora effekter kan uppnås när många ändrar på sina vanor.

Två kvinnor och en man poserar framför kameran, texten FORES på väggen i bakgrunden

Stina Bergström var alltså först ut och redan idag är det dags för nästa gäst som är Jens Holm, Vänsterpartiet. Detta är kanske enda chansen att få höra politikerna prata ordentligt om klimatpolitiken och tala till punkt kring detta utan att bli avbruten.

Här kan du läsa om kommande tillfällen och anmäla dig.

Läs mer om klimatskadliga subventioneringar här.

Lämna ett svar

%d