Utbudet och intresset för vegansk glass ökar

Glasstrut i en struthålare, en person med keps i bakgrunden

Vem gillar inte glass? Det finns säkert några men de allra flesta vänder ansiktet mot solen när den äntligen är här med vår och värme och där och då kommer glasslusten som ett brev på posten. Hand i hand med vår längtan efter ljus och värme.

Ett par förändringar i Stockholms glassutbud har kommit inför säsongen. Till somligas sorg har vi fått se den omtyckta glassbaren 18 Smaker stänga. Efter cirka åtta års verksamhet har de lämnat glassvärlden och glassmakeriet har nu gått i graven. Mycket tråkigt förstås, en bar som länge haft ett utbud av vegansk glass som tackar för sig. Men misströsta icke, ett stenkast därifrån har StikkiNikki slagit upp portarna till ännu en glassbar, sin första helt veganska.

StikkiNikki, familjeföretaget som bara gör en enda sak, tillverkar och säljer glass, startade sin första glassbar i Stockholm 2008. Enligt grundaren Nicole Pepper är företagets ambition att göra en godare, men också nyttigare, glass än alla andra. Att säga att glassen är nyttig är väl att ta i men de använder generellt sett mindre fett, grädde och socker och gör glassen på organiska råvaror så långt det går. En del varor kan vara svåra att få tag på och olika lösningar tas till, som lokala initiativ med chilin vilken odlas på balkongen hos en av deras stamkunder.

Nyttigare blir det ju lite grann tack vare de veganska alternativen vilka det är ett ökat intresse för. StikkiNikkis försäljning av vegansk glass har ökat med minst fem procent varje år sedan starten och målet är att 50 procent ska vara veganskt 2018. Nicole tror att trenden är att det kommer att åka med fem till tio procent varje år och ser fram emot att anpassa sitt utbud efter det.

Varierat och veganskt utbud

En daglig produktion öppnar för möjligheten att variera utbudet så du kan hitta nya smaker från gång till annan. Och detta gäller även det veganska som tack vare den nya butiken på Mariatorget ökar chansen till nya smakupptäckter. När jag var inne för att botanisera extra bland utbudet kombinerade jag den gamla klassiska smaken choklad med för mig premiärsmakning av svart tahini och pumpafröglass. Inga av dem några jag själv kommit att tänka på men det var kul att testa något nytt och framför allt färgen på tahniglassen lockade. För en som haft svart som favoritfärg hela livet kan en knappast motstå svart glass. Och de var goda, men slog inte den utsökta smaken på hasselnötsglassen som en skulle kunna äta hur mycket som helst av, ljuvligt god.

En hand håller en bägare med fyra glasskulor i. En liten plastsked nedstucken överst

Att ha något för alla är en grund i att erbjuda vegansk glass. Inte bara veganer kan stilla sitt glassug, detta är förstås även en lycka för alla med mjölk- och äggallergi. Det är vad Andrea Morelli satsar på, grundaren till cafét med samma namn som gör glass enligt gamla recept från Florens. Precis som StikkiNikki görs glassen från grunden med färska råvaror varje dag och uttrycket att glassen ska vara för alla tas på allvar. Den är gluten- och sojafri och diabetiker kan köpa glass som är gjord på stevia.

Fyra små bägare med plastskedar nedstuckna i glas i olika färger

Utöver den veganska glassen finns även några sorbeter vilket i och för sig inte är svårt att få tag på. Men här är de ett snäpp godare. Till och med en glassälskare, men icke sorbetförtjust person som jag, njuter högaktningsfullt på Morelli. Sorbeterna är riktigt krämiga och långt mer fylliga än vad sorbeter annars brukar vara. Här är de istället mycket goda, även om de inte kan slå den veganska pecannötglassen som är en underbar upplevelse, precis som hela besöket i sig. Servicen och den genuina glädjen av att servera dessa godsaker – kaffet är gudomligt! – är total och som gäst kan en inte annat än att njuta.

Två små glassbägare på en bricka, till höger en kopp kaffe.

Denna text har tidigare publicerats i Tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: