Ekologiskt för hud och välmående

Lavendelblommor

Med klimatet i fokus har det blivit allt vanligare att tänka på vad vi stoppar i oss. Men hur ligger det till med det vi utsätter våra kroppar för från utsidan? Huden är vårt största organ och mängden gifter som kommer den vägen är otaliga, ibland är det ofrivilligt, som via gifterna i luften men inte sällan via olika sorters hudvård och makeup som vi använder. Positivt är att det precis som med mat har börjat skönjas en förändring på detta område.

Genom åren har kosmetikabranschen pumpat ut enorma mängder produkter med tvivelaktigt innehåll. Djurtester var länge snarare regel än undantag och de kemikalier och gifter produkterna fylldes med var det ingen som talade om. Innehåll som kan skada både oss själva och vår natur. Men detta har det tack och lov blivit en ändring på nu.

Senaste tiden har efterfrågan av hälsosamma produkter ökat, delvis tack vare fokus på klimat och ett växande veganskt intresse. En av de främsta sakerna det talas om i förhållande till miljö och hudvård är mikroplaster. Peeling, en av många men kanske den mest välkända produkten i sammanhanget, med små korn i sig med syfte att polera och rengöra huden på djupet, har traditionellt sett bestått av denna ingrediens. En peeling kan innehålla upp till 100 000 mikroplaster, och dessa fångas inte upp i reningsverken utan åker rakt ut i sjöar och hav. Tidigare i år beslutade regeringen att förbjuda kosmetiska produkter som innehåller plastpartiklar, som tandkräm, kroppsscrub, schampo och balsam med mera, som har tillsatta mikoplaster. Välbehövligt då detta innebär en minskning av plastföroreningar vilket är en efterlängtad sak för våra vatten.

Ekologisk och vegansk trend

Nyligen arrangerades Stockholm Beauty Week för femte året i rad. Där syntes det tydligt att den ekologiska trenden ínte bara håller i sig utan ser ut att börja bli något som varumärkena ser som en självklarhet att arbeta med. En annan aspekt är att det talas allt mer om veganska produkter som det finns ett växande intresse för.

Ur hållbarhetsperspektiv är det roligt att se att det ofta är en önskan om det rena och lokala som ligger bakom grundandet av varumärket. Många av de olika varumärken som representerades på mässan var grundade av personer som ville bort från syntetiska alternativ, bristen på allergivänliga produkter och med det får vi per automatik ekologiska och veganska produkter. Ett sådant exempel är till exempel Miild som är allergi-, eko- och organic certifierade.

Katties Åkesson har arbetat som terapeut i Stockholm i många år och är grundare av Me Anima. Katties vill bidra till att vi ska ge oss själva mer lugn och ta chansen till en stunds meditation i stadsbruset. Veganska och ekologiska oljor ligger till grund för en meditationsolja som hon nu lanserat.

Glasflaska med olja i, svart kork

– Eteriska oljor strävar efter balans och välmående. Det är spännande att se vilken balanserande effekt växter har på människan, säger Katties Åkesson.

Tips för ökat välmående är produkter med ekologiska och rena ingredienser vars tanke är att kunna hjälpa oss att komma till ro efter en stressig arbetsdag.

Strålning

Solens strålar har vi lärt oss att skydda oss mot men fortfarande finns det ingen direkt uttalad information gällande strålningen från all vår elektronik. En del är oroliga, men de flesta verkar inte tänka på det något nämnvärt. Något Börlind tagit fasta på. Ett märke som satsar på ekologiska och veganska produkter som har tagit fram en blåljusolja som blockerar ljuset från skärmar från att tränga in i huden. Något vi alla skulle behöva då det har visat sig att strålningen går längre ner i huden än vad vi tidigare trodde.

Glasflaska med silverkork, en vit förpackning bredvid

Så var rädd om dig i sommar, skydda dig mot sol och skärmar och ta vara på tiden med avkoppling i vår vackra sommarstad. Ett sista sommartips som framkom på mässan är att lavendel kan bidra till att hålla löss och myggor borta. Så att förse sig lavendelblommor kanske kan vara en bra sak att ta till.

Delar av denna text har tidigare publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: