Med kocken Paul Svensson bakom mikrofonen har P1 levererat ett program med mat och hållbarhet i fokus. Paul Svensson som förutom framgång som kock gjort sig känd för att förespråka vegetarisk mat och minska matsvinn bjuder på en del viktig reflektion kring vår mat.
I programmet pratar han om att jobba i symbios med naturen och uppmuntrar oss att använda all mat vi köper hem, inte slänga betydande delar av den vilket är totalt vansinne. Även att se mat med lite annat perspektiv. Dels att inte rata grönsaker bara för att de kanske har en form som vi inte är vana att se dem och att ta vara på mer. Varför slänga stora delar av växterna och att ändra synen på vad som är ok när det är skrumpet. Han tar tomaten som exempel. Varför ses en soltorkad tomat som en delikatess medan däremot en skrumpen eller kantstött tomat åker direkt i soporna?
Matsvinn fantasilöst
Paul menar att svinn bara är brist på fantasi och att matavfall i framtiden kommer att ses som ”premiumresurser”. Jag skulle gärna fylla på med att svinn är brist på planering där lockvaror i butiken bidrar till köp som sedan glöms bort när de väl är hemma.
Vad jag tycker är bra att han tar upp är exempel på hur saker kan bli mer cirkulära. Det finns väldigt mycket att vinna på att börja se sin verksamhet med mer cirkulära ögon där restavfall ses som resurs istället för sopor och bidra till att ta mer tillvara på de resurser som finns. Vi spar då inte bara vår natur utan även pengar och kan bidra till högre lönsamhet, något företagsledare fokuserar på.
Grönsaker stor matupplevelse
Paul har inte skippat animalier helt men förespråkar varmt grönsakernas vikt i måltiderna. Grönsaker ger större upplevelse än kött och han vill låta grönsakerna få huvudrollen istället för köttet.
För det är inte krångligare än så. Genom att fördela om och även låta tillagningen av vegetabilier få samma status som animalier når vi långt. Varför tar folk med självklarhet fram termometern vid tillagning av kött men gör saker lite halvdant och på känn med grönsaker? Får även de samma kärlek och respek vid tillagandet så blir det gott.
Inte bara fördelen med att äta gott kommer av vegetarisk mat. Paul berättar även om vegetarisk kosts hälsopåverkan där han lyfter vikten av att äta mindre kött. Hur stort och viktigt detta är blir han själv än mer medveten om när han blir erbjuden att bli ambassadör för Cancerfonden just för förespråkandet av växtbaserad kost. Att kött är cancerframkallande kan knappast vara en aptitretare.
Ett avsnitt väl värt att lyssna på vilket du kan göra här.