Recept på tigerkaka, vegan

Nytt år har det hunnit bli och det är inte Tigerns år men likväl kan en tigerkaka passa fint efter ett jullov med otaliga småkakor.

Jag bakar mest mjuka kakor, men denna jul har det faktiskt varit ovanligt mycket småkakor – för att vara mig alltså. Av mjuka kakor är tigerkakan en lite roligare variant när en bakar med barn. Att få slabba runt lite med olika färger piggar alltid upp.

Ingredienser:
2,5 dl havremjölk
2 tsk vinäger
2 msk vatten
2 msk noegg
3 dl vetemjöl
1 dl maizena
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 bikarbonat
1 krm salt
1 dl olja
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver

Smörj och bröa formen. Blanda mjölk och vinäger och låt stå. Vispa ihop vatten med noegg. Blanda mjöl, maizena, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa sedan ihop mjölk- och vattenblandningen med de torra ingredienserna och olja. Häll över knappt hälften av smeten i en annan bunke och smaksätt den med kakao. Smaksätt resterande smet med vaniljpulver.

Varva de två olika blandningarna i formen och dra tex med en gaffel genom formen för mer marmorerat mönster. Grädda i mitten av ugnen ca 35 – 45 minuter i 175°C. Testa med sticka som ska komma ut ren från kakan. Låt den svalna lite i formen innan den stjälps upp.

Receptet är som oftast nuförtiden hämtat från bokserien utan ägg och mjölk av Tegelaar och återgivet efter godkännande från författaren. Och kakan passar dessutom väl in på månadens sötsak som är just mjuka kakor. Låt oss hoppas att vi får en mjuk och god månad framför oss som inledning på året. Detta lär inte vara den sista januarikakan för vår del – om jag känner mig själv rätt.

6 kommentarer på “Recept på tigerkaka, vegan

  1. Ser fin ut, men kan man få receptet. Ewa som inte har någon egen blogg, därför anonymt

  2. Hej,Det skulle jag gärna ge dig! Det står dock i boken att mångfaldigande är förbjudet utan medgivande, sånt brukar jag bara noga med. Samma sak med publicerande av foton där jag olikt många andra alltid frågar först. Gammaldags kanske, men sån är jag. 😉 Jag ska kolla så får vi se. 🙂 Håll tummarna. 😉

  3. Vad är det då för vits att skicka in kakan till Söta saker. Men besvära dig inte för min skull, det finns andra ställen att hitta recept. Men tack i alla fall.

  4. Det är inget besvär, tvärtom vill jag gärna ange recept och det var helt ok med författaren så inlägget är uppdaterat. 🙂 Tack för att du frågade. Nja, tanken är väl att de olika inläggen kan vara inspiration men självklart vill jag i mjöligaste mån ange även recept. Vet att många lägger ut andras recept utan tillåtelse, jag gör som sagt inte det.Hoppas att du testar receptet och att du gillar det. Trevlig kväll! 🙂

  5. Hej och tack for bra blogg! Bor utomlands med dotter pa 3 man som ar mjolk o soja allergisk, varav jag ater strikt mjolk o soja fritt. Din kaka passar oss perfekt men har ej tillgang till no egg, vi kan ata vanliga agg. Skulle du kunna hjalpa mig hur man gor om man byter ut mor vanliga agg? Hur manga och hur ga tillvaga? Tusen tack pa forhand! Mvh cecilia

  6. Hej Cecilia,Tack, vad roligt att du gillar och URSÄKTA sent svar på din kommentar, har på något sätt missad den. Beklagar!Jag är nog inte bästa att råda med bakning med ägg men brukar det inte vara så att man vispar ägg med sockret och tillsätter sedan? Kanske att det fungerar, två ägg istället för NoEgg? Annars finns säkert klassiskt recept i boken 7 sorters kakor el dyl och sedan bara använda havremjölk och vegetabiliskt smör istället för kodito. Borde ju gå fint.Och beklagar igen min sena återkoppling. Hoppas att ni hunnit fika många goda kakor ändå under tiden. Hälsningar,Anna.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: