Vem ska ta ansvar för klimatet?

Fem personer på en scen, två står till vänster, fyra personer sitter på höga stolar till höger

Semestra i Stockholm. Det är ett av naturskadespecialisten Pär Holmgrens tips för att vara mer hållbar. Men hur mycket ansvar ska politikerna lägga på oss individer? Denna och många andra komplexa frågor diskuterades i en valanalys arrangerad av Naturskyddsföreningen i Stockholm förra veckan.

Vi har upplevt en rekordvarm sommar som förde upp klimatfrågan ordentligt på dagordningen men som tyvärr kom att svalna fortare än sommarkvällen. Susanna Baltscheffsky, producent och journalist på Vetenskapsradion Klotet, påpekade att media höll frågan igång med debattartiklar och analyser där engagerade läsare matades med information om vikten av att ta tag i klimatfrågan nu. Men ändå hamnade frågan på tok för långt ner på listan bland andra valfrågor.

Valanalysens panel bestod förutom Pär Holmgren och Susanna Baltscheffsky av Karin Bäckstrand, professor samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet och Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige. De var tämligen eniga om vikten av att driva på klimatfrågan och vill se ett större ansvar hos politikerna. Även en bredare syn där en stor utmaning är den biologiska mångfalden och behovet av att gå mot en mer grön kosthållning.

Lättare att göra rätt – dyrare att göra fel

För att göra förändringar behöver det vara enkelt. Men Pär tog upp en viktig sak som det tyvärr pratas för lite om – det motsatta. Det bör vara dyrare att göra fel, till och med olagligt i vissa fall. Det skulle göra det mer kännbart och tvinga fram en snabbare omställning bland företag. Att vara en stor aktör är inget hinder för att ställa om. Tvärtom så är det enligt Jonas en förmån att vara stor, då kan du vara drivande i frågan.

Ansvar alltså. Men vems är det? En del politiker hävdar att det är upp till varje individ men det är att kräva för mycket. Att kräva att varje individ ska kunna och veta vad deras handlingar har för miljöpåverkan är inte realistiskt. Susanna jämförde det med att ingen skulle drömma om att lägga ansvar för socialförsäkringssystemet på individen. Politikerna behöver ta ett större klimatansvar.

Lansering av ”Ett hållbart liv”

I samband med eftervalsanalysen lanserade Naturskyddsföreningen boken Ett hållbart liv av Johanna Stål. Det är en bok med tips för årets alla dagar, vad en kan göra för att vara mer hållbar. Johanna påpekade att det är viktigt att uppmuntra till förändringar och få det att bli en självklarhet, en del av livet.

Utdrag en sida ur en bok med illustration av en växt

En sådan sak är att samverka med andra, något paneldeltagarna också var inne på. Delningsekonomi är ett viktigt steg mot ett cirkulärt samhälle och har många sociala fördelar. Att dela med grannar, låna av varandra, samåka, plocka frukt, skaffa gemensam solpanel och så vidare.

Pär tipsade om hur närområdet kan förvandlas till en fantastisk semester genom att låta resan bli en större del genom att till exempel gå dit en ska. En av hans mest minnesvärda semestrar var när han promenerade till Öregrund med sin son, en annan när han tog tåget till Paris tillsammans med sin pappa. Att låta resan vara en del av upplevelsen kan bidra till mer umgänge och fina minnen samtidigt som det är mer klimatsmart.

För att ha det trevligt är en viktig del i detta. Vi behöver ge hopp och optimism, berätta att det går att rädda vår planet – för det gör det. Men då behöver fler komma med på tåget och alla har inte samma möjligheter till det. Kunskap och förutsättningar är olika, därför behöver den nya regeringen ta tag i dessa frågor och lyfta dem till högsta nivå.

Denna text har även publicerats i tidningen Syre.

2 kommentarer på “Vem ska ta ansvar för klimatet?

  1. Grejen är att vi alla måste hjälpas åt.
    Om vi som individer inte efterfrågar hållbara och miljövänliga lösningar så kommer tyvärr få företag att erbjuda det och politiska agendan kommer inte att återspegla det heller. Ska det t.ex. bli dyrare att göra fel så är det inte speciellt populärt hos företagen som erbjuder fel lösningar eller politikerna som höjer kostnaderna för folk (som inte gör rätt).

    • Absolut! Självklart ska alla hjälpas åt. Det är allas ansvar. Vad som dock är viktigt att inte glömma är att alla individer inte har samma koll och kan efterfråga på samma vis som en del som är väldigt insatta. Då är det även viktigt att informera för att öka medvetenhet men även att styra företag mot att göra rätt. Det är tydligt när företag ställer om och gör bättre alternativ och lösningar när reglering sätts in medan de ”latar sig” så länge de inte måste.
      Det vore ett misslyckande om reglering skulle innebära att företagen fortsätter göra fel och kostnaden hamnar på konsumenten. Så vill jag inte se någon utveckling gå.

Lämna ett svar

%d