Provsmakning och prisad skola på Vegovision

Vikta tröjor med veganbudskap på ett bord

Vegovision har ännu en gång gått av stapeln i Stockholm med . En mässa fullmatad både med utställare och talare, alla redo att peppa och informera om nyheter och fördelar vegansk kost och produkter.

Att äta eller konsumera veganskt har en positiv inverkan på både ens egen hälsa likväl som förbättringar för djurrätt och vårt klimat. Fler intresserar sig därför för detta val och nyheterna har duggat tätt senaste tiden. På mässan var många av dem på plats för att låta besökare provsmaka och testa det som kommit, men även det som komma skall.

En av många efterlängtade produkter som gjorde entré tidigare i år är den klassiska glassen Magnum som kom i vegansk skepnad. De fanns på plats och delade ut gratis glass men även Tre Vänner var där och lät besökarna hugga in på ett par av deras veganska smaker. Det gick även bra att delta i en omröstning på en smak där receptet ännu inte är helt utvecklat men kommer att vara klart till lanseringen den 8 januari. En lansering där en mängd konsumenter fått vara med att säga sin talan.

Två glassbägare, en tatuerad hand håller i den ena

Provsmakning i mängder

Ostar, biffar, drycker, godis, nuggets… Det var en aldrig sinande rad av provsmakningsmöjligheter på mässan. Efter att ha smakat sig förbi otaliga utställare var det knappt att en orkade mer. Med detta sagt kan tilläggas att det finns oerhört mycket gott. Även sedan länge existerande produkter som falafel i ny kryddning, ostar i olika smaker precis som choklad där en idag kan välja mellan många varianter beroende på vad en är sugen på eller vilken maträtt som ska lagas.

Grönsaker och falafel i formar på ett bord

Det fanns minst sagt väldigt mycket gott att hugga in på. Att det inte finns någon veganmat som är god, något jag fick höra av en köttätare förra veckan, är närmast skrattretande. Att det finns visste vi redan, men mitt bland utbudet på mässan är det besynnerligt att det fortfarande finns de som är så starkt förankrade med sina normer att de faktiskt tror det.

Skola prisas för hållbarhetsarbete

Normer har kommit ännu mer i sin dager nyligen då det blossat upp en debatt om veganmatens vara eller icke vara i skolan. Argumenten mot dess existens är svaga sådana och lutar sig på normer och fördomar snarare än fakta och kunskap. Därför var det extra roligt att ta del av nyheten om vem som i år tilldelades Djurens Rätts pris Guldråttan. Priset delades ut till Globala gymnasiet i Stockholm som prisas för sina djuretiska och hållbara val i skolmatsalen, de ”är förebilder för offentlig verksamhet.”

Utmärkelsen har delats ut sedan 1987 av Djurens Rätt och tilldelas någon eller några som har gjort en exceptionell insats för djuren under året. Att det går till en skola lyfter verkligen möjligheten att argumentera mot fördomarna som en del har om vegansk mat. En mycket viktig sak då det handlar om nästa generationers hälsa men även det enorma avtryck kosten har på vårt klimat. För det är stora mängder det handlar om, ser en till inte bara skolan, utan även vård och omsorg, handlar det om cirka tre miljoner måltider, varje dag.

– Vi behöver förändra vår syn på vegomat i offentlig miljö och skola. Det händer mycket nu och fler upptäcker att vegomaten inte bara är miljövänligare och fräschare att jobba med professionellt, utan att det också är spännande och kan vara himmelskt god. Vegetariskt och vegan har gått från nischad specialkost till att ta upp alltmer av menyn i flera skolor men i samma stund agerar en del kommuner helt tvärtom, och tillgodoser inte vegankost till någon. Till dem kan vi bara säga: ”Det är ju inte svårt alls. Vad är problemet? Kan vi, kan alla!” säger, Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet när han tog emot utmärkelsen Guldråttan.

Sex personer bredvid varandra ler med diplom och blommor

Globala gymnasiet i Stockholm tilldelades utmärkelsen Guldråttan vid Vegovision 2018. Foto: Djurens rätt.

Positivt är att fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Förra veckan berättade Syre om Djurgårdens Waldorfskola som för en tid sedan gick över till att enbart servera växtbaserad mat. Låt oss hoppas att detta är en trend vi får se mer av framöver.

Motivering Guldråttan 2018

Årets Guldråtta är vardagshjältar i ordets rätta bemärkelse. Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala gymnasiet är en stor källa till inspiration för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik.

Denna text har även införts i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: