Godaste mackan är vegansk

Flera mackor bredvid varandra, fyllda med orange hummus och grönsaker

Mack-SM 2018 har sagt sitt. Nu har den godaste mackan korats och vinnaren är en vegansk sådan bakad på fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon.

I november har åtta finalister från hela landet tävlat om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan i Mack-SM 2018. Positivt var att en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror kunde ses bland bidragen. En var vegansk och tre av dem var lakto-ovo-vegetariska.

Vad härligt att se att hållbarhet kommer fram bland bidragen och givetvis roligast av allt att det är det veganska bidraget som kammar hem förstapriset. Den vinnande mackan är toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette och går under namnet Mack-Gyver. Den är tillagad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Kvinna i kockkläder spritsar hummus på smörgåsar

Mikaela Fischerstrom in action. Foto: Sveriges bagare & konditorer

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning till mackan. Juryns motivering till vinnaren är “Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.”

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft. Själva mackan är både god och enkel. Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström, vinnare i Mack-SM 2018.

Instämmer med Mikaela, det är verkligen kul när klimatsmarta val hamnar i rampljuset. Med denna vinst får vi förhoppningsvis se fler vegoalternativ – det behövs inte några animalier för att göra en god macka! Stort grattis till Mikaela!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: