Vegomat för OS-medaljörer

En leende kvinna håller upp en hamburgare

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) har dragit igång ett projekt där OS-medaljörer kommer att äta vegetarisk kost. De samlades nyligen på Olympiastadion i Stockholm för att presentera Vego i världsklass som ska visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat även för personer som tränar på elitnivå.

Äntligen har projektet, som offentliggjordes i våras, blivit publikt. Det är efterlängtat då det inte är ovanligt att kött förespråkas av de som tror att det är för lite protein i vegetabilisk kost för att orka träna. Så är inte fallet vilket nu ska bevisas i projektet där fem svenska världsidrottare och OS-medaljörer deltar. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil och samtidigt utmana myter och fördomar om grön kost och träning.

Dubbelt proteinbehov för elitidrottare

När man idrottar behöver man mer näring och energi än annars och just därför är det väldigt viktigt vad för kost som konsumeras. När personer som har dubbelt så stort proteinbehov än genomsnittet ställer om till mer hållbara val kan vi få stora, positiva effekter.

– Därför är den är här förflyttningen med en övergång till vegetabilier väldigt viktig, säger Anna Richert, senior matexpert hos WWF.

Måltider med mer vegetabilier måste utvecklas för att bli ett alternativ för elitidrottare. Det är knappast nytt att en kan klara att prestera på elitnivå på vegetarisk kost men om det kan göras till en självklarhet har vi mycket att vinna. “Kan man tillgodose behoven hos en extrem målgrupp kan det inspirera alla” menar organisationerna och det är bara instämma. Blir det allmänt känt kanske vi slipper höra folk påstå att det krävs kött för att orka träna.

– För att vego ska vara ett alternativ för elitidrottare behöver vi utveckla det vegetariska köket. Vi är övertygade om att vi kan övervinna de näringsmässiga utmaningar som följer med en grön omställning så att de passar även idrottare med extrema krav på sin mat. Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.

Det vore mycket välkommet, en omställning behövs. Livsmedelsproduktionen är det område som har störst påverkan på vatten, biologisk mångfald och avskogning. Därför måste gamla normer utmanas och visa att det här är möjligt. Något en av ambassadörerna som fanns på plats på Olympiastadion när projektet presenterades instämmer i.

– Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Hanna Öberg, tvåfaldig OS-medaljör i skidskytte.

Med i projektet för att utveckla recepten är kocken Gustav Johansson. Han fokuserar på att laga “vanlig mat” där ingen ska kunna säga att det är något konstigt de blir serverade. En klassiker är då förstås hamburgare som i sitt vegoutförande är gjord på kikärtor och serveras med grönkålschips, grönärtsguacamole, picklade grönsaker och ostsås gjord på bönor, serverat i fullkornsbröd.

En vegoburgare med tillbehör

Klimatsmarta ingredienser

Då många av ingredienserna är bönor och ärter, som innehåller mycket protein och är klimatsmarta råvaror, är det en utmaning att få det att smaka riktigt gott. Kryddor och olika smakkombinationer blir minst lika viktiga som näringsinnehållet för att få med sig idrottarna på detta och få dem att välja en grön kost. Recepten kommer även att vara beräknade av både SOKs och WWFs experter så att de uppfyller alla krav på näring men även att de är miljömässigt hållbara.

Ja, smaken är en viktig faktor. Även om en del äter bara för näringens skull så krävs det god mat för att få folk att ändra vanor. I synnerhet som vi har normer att kriga mot och här håller vi tummarna för att OS-medaljörerna kan bli en hjälp på vägen. Som sagt, kan elitidrottare klara sig på vegomat kan ju vi andra det också.

OS-ambassadörerna

Fem olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet. Det är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport.

En leende kvinna håller upp en hamburgare

Den här texten har även införts i tidningen Syre.

2 kommentarer på “Vegomat för OS-medaljörer

Lämna ett svar

%d