Matbröd med morot, enkelt och gott!

Mitt favoritbröd är ett av de första bröd som jag började baka överhuvudtaget. Det har stått sig i alla år och även barnen gillar det skarpt.

Jag fick receptet från min vän Lisa, som i sin tur fått det av en annan vän. Det har modifierats lite genom åren och det som gör det till en favorit är att det är luftigt och lätt men ändå smakrikt och har känslan av att vara lite ”grövre”. Och att det är världens enklaste att göra! En stor fördel om du har barn och helt plötsligt måste rycka in nånstans och inte riktigt kan stå med deg upp till armbågarna och knåda i all oändlighet. Det blir även rätt så mycket bröd av denna sats, inte dumt om det går åt mycket vilket det verkligen gör hos oss. För mycket är jag rädd… Känns dessutom bra att det blir mycket bröd när man väl bakar ur miljöhänseende. När ugnen väl är igång är det ju bra om det kan bli effektivt. Gillar som bekant inte recept som tipsar om något enstaka litet bröd som drar samma mängd energi som man kunde fått ut minst den dubbla mängden bröd ifrån.

Recept, 1 stort bröd
8 dl ljummet vatten
50 gram jäst
2 morötter (ca 300 g)
2 tsk salt (kan ökas lite för den som vill, jag håller nere saltmängden för barnens skull och i vissa fall tom utesluter just nu när jag har en liten hemma)
3 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl linfrönca
15 dl vetemjöl

Riv morötterna, gärna grovt – godare och ser väldigt fint ut i brödet.Lös upp jästen i lite av vattnet, häll sedan på resten. Tillsätt morötter, salt, grahamsmjöl, frön och mjölet. Arbeta degen i ca fem minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme till dubbel storlek.
Häll ut på plåt och låt jäsa ytterligare 20 minuter, sätt ugnen på 250°C.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 250° i 10 minuter. Sänk sedan till 175° och grädda i ytterligare 45 minuter. Låt svalna på galler under duk. Enklare kan det inte bli!

 

8 kommentarer på “Matbröd med morot, enkelt och gott!

  1. Precis! Lätt som en plätt! 🙂 Bara att hälla ut lite försiktigt på bakplåtspapper.

  2. Pingback: Veckomeny 25 januari | Vego Eco

Lämna ett svar

%d