Mysigt vegokrypin

Två skålar i teak med sallad, en blomma och en röra

För åtta månader sedan öppnade restaurangen MyVegina vid Odenplan. Inte så väldigt mycket mer än ett hål i väggen men det rymmer ändå ett stort utbud av veganska val och en mycket trevlig atmosfär.

“Stockholm har ett för dåligt utbud av god mat”. Önskan om fler bra veganalternativ och idén till namnet MyVegina fick grundaren Irma Arlert att göra slag i saken. Med önskan om att göra det veganska till ett bekvämt val för alla, att det inte ska vara krångligt, såldes lägenheten för att få ihop startkapitalet till sin dröm. Nu erbjuder hon både varma rätter, sallader och smörgåsar att hugga in på i den lilla gröna restaurangen.

En butiksdörr med en bänk utanför, texten MyVegina på fönstret

Signaturrätten är salladsbowls vilket är det som menyn har byggts vidare på sedan starten. De är komponerade enligt olika årstider eller platser som somrigt och tropiskt. En storsäljare är jordgubbssalladen, men även de med papaya och caesar har blivit fasta rätter på menyn. Inom kort kommer en ny sallad inspirerad av våren i Grekland.

Utöver detta finns även en gryta samt månadens soppa som är en fröjd för ögat. Vilket det mesta här är. Maträtterna är inte bara underbart vackra utan även väl tilltagna. Sallad har ibland, i synnerhet hos köttätare, ryktet om sig att vara smaklösa och att de inte mättar. Alla som tänker så kan gärna bege sig hit och se sig bli emotsagda.

En skål i teak med sallad, en blomma och en röra
Papayasallad som går i tropiskt tema, serveras med en ätbar chrysanthemum

Trångt men gemytligt

Den lilla lokalen är mysigt inredd med trä och grönska. Idén är att en ska få lite av känslan som kan infinna sig på ett spa. Det är mer trevligt än ätvänligt dock. Det är inte helt lätt att balansera den överfulla bowlen i knät och att hänga över de få låga bord som finns är inte heller helt lätt. Men det går.

En grön disk med blommor och en kassaapparat på.

Skålarna maten serveras i, och muggarna att dricka i, är från japan och är ursprungligen stora risskålar och sakemuggar tillverkade av certifierad teak. En kontrast till detta, och något förvånande på detta ställe, är att smoothien serveras i plastglas med sugrör. Sugröret är dock av papper men rimmar inte med profilen i övrigt.

– Jag älskar det inte men har inget bättre alternativ för takeaway, säger Irma Arlert.

En smoothie i ett plastglas med sugrör
Smoothie med bland annat mango, lime och ingefära.

Låt oss hoppas att det kommer, Irma letar aktivt efter detta. Men här kan ju vi kunder också bidra. Den stund det tar att dricka en smoothie kan en väl unna sig att slå sig ner och dricka den på plats så slipper vi soporna. För en vill gärna komma tillbaka hit, det har Irma även märkt av.

– Ja, folk älskar det och det känns fantastiskt! säger hon glatt.

Mättande och smakrikt

De väl tilltagna rätterna är lika goda som vackra, det är fräscht och flottiga dressingar lyser med sin frånvaro. Istället är det smakrika röror som serveras till, som till exempel en yuzujordnötsdip som har ett perfekt sting till salladen, eller en Caesarinspirerad dressing samt en dijonbalsamico. Allt annat än smaklöst! Koriander och andra färska kryddor lyfter doft och smaker. Precis som belugalinsgrytan eller soppan, det svåraste här är nog att välja. Det blir till att komma tillbaka.

En skål med linsgryta med ett bröd vid sidan
Belugalinsgryta med bröd

Utöver nämnda smoothies, salladsbowls och varma rätter finns det även juicer och varma och kalla, matiga smörgåsar. Glutenfria alternativ finns det också. Allt lika omsorgsfullt komponerat.

Men namnet då? Det som var en av faktorerna som fick Irma att ta steget och öppna medan andra kanske i motsats till detta undrar vad vaginan har med mat att göra.

– MyVegina handlar om empati, att starkt förespråka jämställdhet och att ta avstånd från att skambelägga kvinnors kroppar. Ett namn som summerar feminism, vegansim och kärlek till vår planet, säger Irma Arlert.

Att det behövs goda, trevliga veganalternativ är vi många som instämmer i. Och snart blir chanserna fler när MyVegina slår upp sin andra restaurang. I mars kan Södermalm se sitt gröna utbud öka när de öppnar i Söderhallarna. Det blir garanterat ett besök där också.

En skål med röd soppa i med ett bröd vid sidan
Rödbetssoppa med vegansk fetaostkräm

Denna recension har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d