Test av vegansemlor i Stockholm

Semla på vitt fat

Förra året kunde en glädjas åt att ett veganskt semmelutbud faktiskt existerade. Ett test gjordes vilket följs upp i år med några gamla godingar och andra nykomlingar.

Det är verkligen positivt att det har tillkommit några fler som säljer veganska semlor. Haga Tårtcompani & Bageri, som var med i testet förra året, erbjuder fortfarande veganska semlor men på beställning. Något som fler bagerier har börjat erbjuda, så det är något som sannolikt kommer att bli allt vanligare kommande semmelsäsonger. Men en vill ju kunna köpa en när en känner för det, utan att planera.

Det kan dock vara klurigt ändå, de flesta bagerierna berättar att det är bäst att reservera semlor då de brukar ta slut väldigt fort. Kul att intresset är stort. Detta borde rimligen leda till att fler börjar sälja vegansemlor och att utbudet ökas. Ett trevligt inslag här är Fabrique som har hela 18 butiker i stan som alla erbjuder veganska semlor i sitt ordinarie utbud. Ett föredöme!

Samtliga semlor i årets test har sojabaserad grädde där smaken främst varierar beroende på eventuella tillsatser för att göra den hårdare.

Bagar’n Hornstull

Den här semlan är i stort sett allt vad en kan önska av en semla. Den är ljuvligt god. Stor, fluffig bulle med god smak. Rikligt med grädde som är fint spritsad, bra hårdhet som gör att den har ett klassiskt fint utseende. Det är dock grädden som också drar ner betyget från en fullpoängare då den har lite för mycket citrussmak.

33 kr/st
Betyg: 4
+ Pris och utseende, jättefina semlor.
– Lite för syrlig grädde.

Bravo

En god semla med luftig bulle, fina smaker på både bulle och rikligt med mandelmassa. Bra mängd grädde men som tyvärr är väldigt lös. Grädden rinner nästan av semlan innan en är hemma, det är synd. Inte någon fröjd för ögat men god smak. En fastare grädde skulle höja denna semla rejält!

Semla på vitt fat

48 kr/st
Betyg: 3
+ God och lagom mängd mandelmassa och grädde.
– Lös grädde.

Bröd & Salt

Trots en god smak på bullen är det lite av en besvikelse. Precis som förra året är det en kompakt och ful bulle. Semlan är väldigt liten, det är snålt med grädde och detta till ett pris på 47 kronor. Absolut inte värt.

Semla på vitt fat

47 kr/st
Betyg: 2
+ Lättillgängligt, god smak.
– Kompakt och liten.

Delivore

God och luftig bulle med fast och fin grädde. Alldeles lagom med mandelmassa i förhållande till bullen. Allt i fin relation till varandra, inte direkt något att anmärka på, möjligen storleken, kunde gärna ha varit lite större.

Semla på vitt fat

35 kr/st
Betyg: 5
+ God och fin semla.
– Storleken.

Fabrique

Rejäl bulle med fin kardemummasmak, något stabbig och inte så luftig som den skulle kunna vara. Men inte så att det blir för kompakt, ändå gott. Lyxig känsla på mandelmassan som har en lite grövre bitar, gott. Lite smaklös men fast grädde.

Semla på vitt fat

46 kr/st
Betyg: 3
+ Lättillgänglig, god smak, fin semla.
– Något kompakt.

Gunnarssons specialbageri

God bulle, fin och luftig. Fyllig mandelmassa med fin smak, inte för söt eller dominant. Bra med god, fast grädde. Hela semlan har ett fint, klassiskt utseende.

Semla på vitt fat

52 kr/st
Betyg: 4
+ Bra harmoni i smak och mängd.
– Dyr.

Söderbergs Bageri

God bulle som kunde varit lite luftigare men fin smak precis som på mandelmassan som har bittermandelkaraktär. Tyvärr har även den här semlan, precis som den från Bravo en mycket lös grädde som nästan rinner av semlan. Denna semlas största minus.

Semla på vitt fat

45 kr/st
Betyg: 3
+ Fina smaker.
– Lös grädde.

Godaste semlan

Det har inte varit lätt att kora en vinnare i år, tack vare fler goda semlor så blir kraven högre. Semlorna från Delivore, Gunnarssons specialbageri och Bagar’n Hornstull är alla mycket goda, luftiga och har ett fint utseende. Hornstullssemlan får som sagt nedslag på grund av gräddsmaken, annars hade den vunnit. Det är en jämn kamp mellan de två förra. Eftersom de är så pass lika är det inte lätt att skilja dem åt, men Delivore är ett snäpp härligare upplevelse. Dessutom kostar den bara en bråkdel av vad Gunnarsons semla gör.

Här hittar du förra årets test där några andra bagerier finns med.

Detta test har även publicerats i tidningen Syre.

6 kommentarer på “Test av vegansemlor i Stockholm

  1. Vad synd med semlan från Bröd och Salt, tror nämligen att den är glutenfri :/ Som vegan med celiaki blir det inte lätt att hitta en god semla då!

    • Ja, det har jag för mig att den är. Och den är helt ok men långt ifrån de bullar som erbjuds av de med högre betyg. Men de är ju å andra sidan inte glutenfria. Synd bara om de inte kan få till en fluffigare glutenfri bulle.

    • Ja, synd! Fick tips om dem direkt efter publiceringen. Blir kul att testa dem också!

    • Yes, tack Cecila! Fått tips om dem så de är med på listan för nästa år. 🙂

Lämna ett svar

%d