Sömn, sömn, sömn

En kvinna och en man lutar sina huvuden mot varandra med en kudde mellan

Sover du gott på natten? Vilken inverkan har sömnen egentligen på vår hälsa och vardag? Boken Sömn, sömn, sömn dyker ner i frågan om sömnens påverkan på våra liv.

Det är väl inte helt långsökt att förstå att sömnen är väldigt viktig för att vi ska må bra, att orka med våra dagliga uppgifter och hålla humöret uppe. Vi vet hur jobbigt det kan vara att klara av ens enkla saker när en har sovit dåligt. Men vad säger forskningen om sömnens vikt och hur kan vi påverka den till det bästa?

I boken ger sig sömnforskaren Christian Benedict ut tillsammans med vetenskapsjournalisten Minna Tunberger för att svara på detta. De redogör för forskning som visar hur viktig god sömn är för vår hälsa, hur sömnen har stor inverkan på det mesta som rör både fysisk och psykisk hälsa. Den påverkar vår vikt, mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer.

Tips för att sova gott

Förutom att presentera fakta kring detta ges även tips och råd för vad en kan göra för att få en bättre sömn. Många är nog bekanta med de mest grundläggande tipsen som att inte ha telefonen klistrad vid ögonen i sängen och kanske inte hinka ett gäng koppar kaffe precis före sänggåendet. Boken presenterar långt mer än detta.

Dagsljus är en väldigt viktig sak. Tämligen självklart när en tänker efter. Att det är ljuset under dagen som bidrar till att en känner sig trött på kvällen och kan somna gott efter en dag på sjön eller i fjällen är det kanske inte alla som tänker på. I synnerhet som uttryck som “sjön suger” finns, som fått många att tro att det är själva luften eller vattnet som gör en trött. Glöm det, det är ljuset du får i stor dos. Men givetvis ska vi inte glömma det viktiga med fysisk aktivitet och inte sällan är sjön eller fjället en kombination med detta så här får en dubbelt upp av det goda. 

Sov dig smartare

Om en har svårt att sova, eller vet med sig att en sover för lite, kan det kanske kännas lite stressande att lära sig om hur oerhört viktig sömnen är för vårt välmående. Men å andra sidan, för mig som vet med mig att timmarna jag sover är på tok för få, så blir det faktiskt en spark i baken. Det går inte att ignorera vikten av detta. Och om en har svårt att sova finns det som sagt massor av verktyg för att förbättra detta, och vi andra som prioriterat bort – vi inser att det är dags att förändra.

Dålig eller bristande sömn är inte bara dåligt för koncentrationen, det kan göra oss mer impulsiva, aggressiva och mindre fokuserade. Vi har dessutom svårt att lära in nya saker och blir mindre hälsosamma och trovärdiga. På lång sikt ökar en regelbundet dålig sömn risken för ett flertal sjukdomar.

Bokomslag Sömn, sömn, sömn Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn av Christian Benedict och Minna Tunberger, Bonnier Fakta

Mycket i boken är tämligen självklart. Men att forskningen befäster det gör förhoppningsvis att en lägger större vikt vid att bry sig om sin hälsa. Boken är verkligen intressant och det är ett nöje att läsa den trots insikten om att en onekligen behöver förbättra sig på sömnfronten. Fina illustrationer boken igenom gör den verkligen trevlig att ta sig an, rekommenderas. Din hälsa kommer verkligen att vinna på att du läser den!

Foto: författarna Christian Benedict och Minna Tunberger, fotograf Stefan Tell.

4 kommentarer på “Sömn, sömn, sömn

 1. Att sova gott och vara pigg när man är vaken är viktigt så det är bra att det belyses ordentligt och med forskning i botten så borde det ge resultat.
  Får hoppas att många tar till sig av bokens råd och sover bättre för att på så sätt må bättre.
  Och att vara utomhus är bra för än mer än att hjälpa dygnsklockan.

  Detta är några av de ämnen som vi tar upp i vår blogg för att sprida välmående till så många som möjligt.
  Heja sömnen!

  • Ja, det är verkligen så viktigt! Därför så skrämmande hur utveckligen är bland framför allt ungdomar som inte kan slita sig från mobilerna på kvällen.

   • Själva mobilen i sig är nog sällan boven utan snarare vad man gör med den – att göra saker som aktiverar hjärnan är dumt när hjärnan oftast måste vara avslappnad för att somna.
    Att använda mobilen för att spela, vara på sociala medier, läsa mail och dylikt är således dumt – men att använda mobilen för avslappning kan vara bra. Lite som att läsa en halvdålig bok istället för en där man måste veta slutet 🙂

 2. Absolut, det ligger det väldigt mkt i. Men tydligen har det framkommit att även ljuset från skärmarna gör att det kan vara svårare att somna, så inte bara vad en gör. Oavsett, fint om vetskapen om vikten av sömn kommer fram mer så att den värdesätts. Bara det lär hjälpa. 🙂

Lämna ett svar

%d