Mineraloljor i vegokorv

Tre förpackningar med korvar

Råd & Rön har testat vegokorvar och resultatet visar på ett högt innehåll av salt, och än värre, att nästan alla innehåller mineraloljor.

Testet som Råd & Rön har gjort består av fem frysta och fem kylda sorters vegetariska korvar. Bäst betyg får My Best Veggies Wiener Würsten trots att korven innehåller både mycket salt och fett. Alla produkter utom en innehåller varierande mängd oönskade mineraloljor. Och detta är något som framkallar frågetecken.

Mineralolja finns naturligt i delar av berggrunden och något som inte känns lockande som ingrediens i maten. Resultatet av Råd & Röns test visar att alla korvar utom My Best Veggies Wiener Würsten innehåller mineraloljor. Sämst betyg får Quorns korv, som även var värst gällande innehållet. Korven innehåller höga halter av mättade mineraloljor och även låga halter av misstänkt farligare aromatiska oljor.

Varför har ni mineralolja i korven?

Det här är knappast något som en vill ha i sin kost och riktar därför frågan till dessa tillverkare – Anamma, Fry´s, Goodstore, Hälsans Kök, ICA, Quorn och Taifun – varför har ni mineralolja i vegokorvarna?

Testet är inte dagsfärskt men har inte kunnat hitta någon återkoppling från kedjorna om minskning eller ändring varför denna fråga nu bör lyftas. Ser fram emot svar på detta från ovan nämnda producenter.

4 kommentarer på “Mineraloljor i vegokorv

 1. Djurkorv innehåller i stort sett alltid mer salt än vegetariska korvar, något som många glömmer.

  Undrar hur dessa oljor hamnar i korven? Finns inte med på ingredienslistan, åtminstone inte för Anamma. Knepigt!

  • Ja, mkt salt är ett problem i många produkter, absolut inte bara korv eller vegetarisk sådan.
   Ang oljorna så är det verkligen knepigt, inget som anges i ingrediensförteckningen. Enligt Life Food (gör Taifun) så kan orsaken till det ha att göra med hur de tillverkas. Oljorna kan vandra över till korven i ett produktionssteg där korven kokas i ett cellulosarör bestruket med paraffin. Men mineraloljor kan hamna i livsmedel också via andra tillverkningsmaskiner, och genom pappersförpackningar som innehåller oljerester. Låter sådär…

 2. Har kontaktat Anamma angående mineralolja i deras vegokorv och fick följande svar:

  ”Tack för att du hörde av dig angående Anamma® Vegokorv.
  Detta är inte längre ett problem eftersom vi inte har kvar kapsel – alla Anammas produkter är flyttad från kartong till påse.”

  • Tack för att du delar detta, fint att de svarat (har inte hört ngt nämligen). 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: