Nyheter till grillen

Flera hamburgare med bröd på en gul bricka. Flaggor med texten Oumph! nedstuckna i dem

Lagom till BBQ-säsongen ska dra igång lanserar Oumph! tre nyheter som passar särskilt bra på grillen. Riktigt köttiga nyheter som ska locka alla som gillar grillad mat.

Två av nyheterna är ett par klassiker som de flesta köttätare är vana att lägga på grillen. Sticky Smokehouse Oumph! är ribs-liknande filéer täckta i en rökig BBQ-sås. En vinnare på grillen i sommar tror Oumph! själva.

En bit majskolv, bredvid en "rib"
En bit majskolv, bredvid en "rib". En gaffel har spetsat en bit avskuren rib

Utöver dessa ribs kommer även en ny burgare, The Oumph! Burger, som är en premium och ”rare” burgare, “för alla burgarälskare”. Burgaren är gjord på sojabönor och har en köttigt röd färg från rödbetor. Den köttätare som inte gillar detta skulle jag vilja höra en motivering från.

Skrämmande likt kött

Burgaren är otroligt lik ett köttalternativ, mycket bra för att kunna få fler allätare att vilja testa ett mer hälsosamt och klimatsmart alternativ att lägga på grillen. Själv har jag svårt för produkter som är väldigt lika animaliska förlagor och fick lite yrsel när jag serverades den här burgaren för att testa den. Jo, det är pinsamt nog sant.

Burgaren är i mina ögon, och även de andra provsmakarna som var på plats när Oumph! erbjöd nyheterna till provsmakning, en fullkomlig kött-burgar-upplevelse. Min yrsel la sig efter en stund men en person som jag ska inte uttala mig så mycket om hur den var. Borde väl få 10 av 10 poäng om det handlar om att servera ett så köttigt alternativ som möjligt. Kraftig smak, riktigt fast konsistens och en blodig färg inuti. Målgruppen är inte såna som jag, även om det visst finns veganer som vill ha riktigt köttiga alternativ, som saknar dessa produkter. Till er säger jag grattis!

Halverad hamburgare med bröd sedd från sidan

Formbar färs

Den tredje nyheten som lanseras är en växtbaserad färs som fungerar bra att forma. En möjlighet att alltså göra sin burgare själv för att få sin egen smaksättning. Färsen går lätt som en plätt att forma till det en önskar, kanske spett, vilket var det som Oumph! hade gjort som smakprov vid lanseringen.

En tallrik med sallad, hummus och ett spett med ringlad dressing över
Spett gjort av den formbara färsen, kryddad med vitlök, ingefära och chili.

Vi som kämpat med att få ihop bullar eller liknande med andra vegetabiliska alternativ genom åren vet hur frustrerande det kan vara. Men det var otroligt lätt med den här färsen. Den ska tas fram ur frysen en stund innan så att den hinner tina men formas bäst när den fortfarande är kall. Den jag testade var tinad men fortfarande sval och var löjligt enkel att forma.

Det har satsats på att ha en riktigt bra kryddning på Ribsen och burgaren. Både smak och textur är smakrikt och köttigt. Den formbara färsen, som även går lika bra att använda till exempelvis taco eller en bolognese, har dock en mer neutral smak med syftet att inbjuda till egen kryddsättning.

Bred lansering hos Sibylla

De här lanseringarna är ytterligare ett steg i att nå en bredare målgrupp än de redan vegofrälsta. Tidigare lanseringar har lyckats nå nya målgrupper att äta växtbaserat och förhoppningen nu är förstås att det ska breddas ytterligare.

En mycket bra och viktig sak på vägen att uppnå detta är förstås tillgängligheten av produkterna. Därför är det minst lika roligt att få veta att den nya, oerhört köttiga burgaren kommer att säljas av Sibylla.

De blir den första rikstäckande fast food-kedjan som lanserar den nya Oumph!-burgaren och kommer att serveras på samtliga Sibylla-restauranger. Den serveras då i bröd tillsammans med friterade lökringar, rostad lök, färska tomatskivor, isbergssallad, BBQ-sås och en helt växtbaserad majonnäs.

Det är verkligen fantastiskt bra med den här typen av samarbeten. Det bidrar på ett mycket positivt sätt till att normalisera vegetariska alternativ och möjligheten att fler personer som annars själva inte skulle ta steget att laga till det hemma. De får nu chans att få ett gediget burgarmeal här istället.

Ett varningens finger för er som vill äta veganskt är att först kolla hur de tillagar burgarna just där ni handlar. Burgarna friteras men på en del ställen görs det tillsammans med animaliska produkter så de som vill undvika det behöver kolla av den saken först.

Plastförpackning med bild på ribs och texten Sticky Smokehouse Oumph!

Den nya Epic Oumph! burgaren kommer att finnas på samtliga Sibyllarestauranger från 29 april och kommer att kosta cirka 76 kronor. Ett Epic Oumph! Meal kostar cirka 99 kronor.

De nya produkterna kommer att finnas i handeln i början av maj på ICA, Bergendahls och Axfood.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: